Index Vakbarát Hírportál

Putyin szigorítja a netes cenzúrát

2017. július 31., hétfő 08:45

Vlagyimir Putyin orosz elnök két olyan törvényjavaslatot is aláírt, amelyek segíthetnek a netes cenzúra erősítésében: az egyik az anonim internetezést segítő proxy- és VPN-szolgáltatásokat tenné elérhetetlenné, a másik az üzenetküldő szolgáltatások ellen lépne fel – írja a Radio Free Europe.

A proxy- és VPN-tiltó törvény rendelkezései november 1-jén lépnek életbe, és az internetszolgáltatókat kötelezné az anonim internetezést lehetővé tevő szolgáltatásokat kínáló weboldalak blokkolására. A támogatói szerint ez a szélsőséges ideológiák terjedésének szabna gátat, az ellenzői viszont attól tartanak, hogy valójában inkább a politikai indíttatású cenzúra hatékonyságát növelné a terrorizmus elleni fellépés ürügyén.

A másik törvény az üzenetküldő szolgáltatások üzemeltetőinek írná elő, hogy a telefonszámuk alapján állapítsák meg a felhasználóik valódi identitását, vagyis ne lehessen álnéven csetelni. Emellett az országban illegálisnak számító tartalmakat terjesztő felhasználókat blokkolniuk is kellene a szolgáltatóknak.

Rovatok