Index Vakbarát Hírportál

Európa-bajnok a magyar tömegközlekedés

2017. augusztus 1., kedd 18:27

Mármint számszakilag: arányaiban egész Európában nálunk használják a legtöbben a közösségi közlekedést ahhoz, hogy eljussanak A-ból B-be. Ez önmagában mindenképpen pozitív, bár a szakemberek azt szeretnék, ha még többen pártolnának át az autóról. A közlekedés minőségét és az azzal való elégedettséget ezúttal nem vizsgálták az Európai Unió statisztikusai.

Az autó így is bőven vezet: az összes belföldön megtett kilométer kétharmadán személygépkocsival utazunk, de a közösségi közlekedés 32,5 százalékos arányával még mindig az európai lista élén vagyunk.

Az így képzett mutatók szerinti listán mögöttünk a csehek, a belgák és a szlovákok jönnek, leghátul pedig Portugália áll: ott alig 11 százalék a tömegközlekedés aránya. Az EU általában is erősen motorizált: az Unió egészében kb. 17 százalékkal van jelen a közösségi közlekedés, ami a vonatkozó magyar adat alig fele.

Ha tendenciájában nézzük, az autó elég stabilan tartja magát Európában, 2004 óta lényegében változatlan, 83-84 százalék körüli az aránya a közlekedés egészén belül. Ez értelemszerűen főleg a környezetszennyezés és a városi övezetek túlterhelése miatt jelentős probléma. Az autóválasztást több tényező befolyásolja: az anyagi lehetőségek mellett az infrastruktúra, a közszolgáltatások elérhetősége és színvonala és a közlekedési kultúra is meghatározó tényező.

Rovatok