Index Vakbarát Hírportál

Illegális áruházakra csaptak le a sötét weben, a konkurencia köszöni szépen

2017. augusztus 2., szerda 12:42

Alaposan átrendeződtek az erőviszonyok a sötét web feketepiacain, miután az amerikai és holland rendőrség lecsapott két nagyobb elosztóra: az AlphaBayre és a Hansára. A két oldal elsősorban drog- és fegyverkereskedelemmel foglalkozott, de népszerűek voltak a kínálatukban a malware-ek, azaz a kártékony szoftverek is.

Az akcióra még július 20-án került sor, de az eladókat, úgy tűnik, már nagyrészt fel is szippantották a rivális oldalak: július vége óta 28 százalékkal nőtt a látogatottságuk. A BBC cikke szerint az egyes termékkategóriák iránti érdeklődés azonban visszaesett.

Egyre több jel utal arra, hogy ha egy illegális oldalt bezárnak a sötét weben, az ehhez kapcsolódó üzleti tevékenység más, még aktív oldalakra helyeződik át. [...] A hatósági beavatkozás viszont látszólag visszatartja az eladókat a lőfegyver- és gyerekpornó-terjesztéstől.

– mondta Elad Ben-Meir, a Cyberint kiberbiztonsági cég munkatársa a BBC-nek.

Hogy működik a feketepiaci vásárlás?

 A sötét web (dark web) azért kapta ezt a nevet, mert a hagyományos internetböngészőkkel nem lehet elérni az ide tartozó oldalakat. A keresőmotorok sem találnak rájuk. Az elérésükhöz telepíteni kell a Tor böngészőt, amit kimondottan anonim internetezéshez és cenzúrázott tartalmak megjelenítéséhez terveztek. A Tor megnyithatja a sötét web .onion kiterjesztésű oldalait is, amivel a hétköznapi böngészők nem tudnak mit kezdeni.

Az illegális áruházak nagyjából hasonló elven működnek, mint az Amazon vagy az eBay, csak a felhasználói felületük olyan ocsmány, mintha 1997-ből szalaszották volna. Az egyes oldalak kínálatát azután vehetjük szemügyre, hogy regisztráltunk egy profilt (csak felhasználónevet és jelszót kell megadni, e-mail címet nem), és máris válogathatunk az illegális javak között.

Mivel a pénzforgalmat elég könnyű lenne visszakövetni, a sötét weben bitcoinnal fizethetünk. A megfelelő szoftverrel anonimizálhatjuk a bitcoinforgalmat, így nem lesz lekövethető a pénzmozgás.

Az egyes eladókat vásárlás után értékelhetjük, így láthatjuk, hogy ki mennyire megbízható. Egyesek részleges vagy teljes pénzvisszafizetési garanciát is vállalnak, de mivel az ilyen piacok mögött nincs egységes szabályozó testület, nyilván minden vásárló vállal valamennyi kockázatot. Aki nem kapja meg a jégkrémes dobozban rendelt öt kiló speedet, vagy a diszkontáras Kalasnyikov AK-47-et, nem fordulhat a fogyasztóvédelemhez.

A Cyberint elemzése szerint a két oldal bezárásából elsősorban a Dream Market profitált. A 2013-ban alapított oldal a legrégebbi a sötét weben, és most már a legnagyobb is: összesen 98,884 tételt listáznak. A Cyberint jelentése alapján a Dream Market forgalomnövekedése sosem látott, rekordot döntött: a 3818 új eladó 3,9 százalékos növekedést jelent.

Bár ez nem tűnik soknak, Ben-Meir szerint ennek is megvan az oka. A Dream Marketnek kétes a hírneve; nem az árukínálat vagy a megbízhatatlanság miatt, hanem mert sokan úgy vélik, hogy ez is a veszélyeztetett piacok közé tartozik. Attól tartanak, hogy a hatóságok már ide is beépültek, és ez sokakat visszatarthat az eladástól – vagy éppen a vásárlástól.

Az Europol és az FBI több száz további vizsgálatot ígért a két oldal letiltása után. Valószínűleg ez az oka, hogy a DreamMarket növekedése nem volt ugrásszerű a rivális oldalak bezárása után. A Dream Market eladói tudtak a Hansa leállításáról, és figyelték a piacot az AlphaBay kiiktatása utáni hónapban. Emiatt néhány online fórumon arról kezdtek beszélni, hogy a Dream Market sem megbízható.

Ha csak az arányokat nézzük, egy másik illegális kereskedőház, a TradeRoute még nagyobbat szakított a konkurencia eltűnésén. Azelőtt 14 914 terméket listáztak; a bezárások után már  17 816-ot. . Ez 16,3 százalékos növekedés. A TradeRoute elsősorban hamis igazolványokkal, illetve feketepiaci dohányáruval és alkohollal foglalkozik. A Cyberint jelentése szerint a TradeRoute aktívan keresi az új üzletfeleket, és szívesen látja az AlphaBay-ről kitiltott eladókat.

A legnagyobb százalékos növekedést a Tochka könyvelhette el: 28,1 százalékkal ugrott meg a listázott tételek száma. Most összese 2 390 terméket árulnak; főleg illegális drogokat és vényköteles gyógyszereket. A növekedés hasonló arányú volt a viszonylag új Wall Street Marketen is. Minden jel arra utal, hogy

az AlphaBay és a Hansa bezárásának legnagyobb győztese a konkurencia volt.

Csak egy oldal volt, ahol az akció után 37,8 százalékkal visszaesett a forgalom: az RsClub Market. A felsorolt oldalak közül egyedül ők árulnak fegyvereket (azzal az egyetlen megkötéssel, hogy az eladók nem árulhatnak tömegpusztító fegyvereket). A Cyberint szerint ennek az az oka, hogy sokan úgy vélik, az RsClub Market lehet a hatóságok következő célpontja.

Alan Woodward, az Europol szakértője szerint az illegális oldalak leállítása nem ijesztették el az eladókat, de még kérdéses, hogy a vevők hogy reagálnak a történtekre. A sötét web kereskedőit viszonylag nehéz lenyomozni, mivel nem kell valódi adatokat megadniuk. A vásárlóknak viszont legalább egy szállítási címet meg kell adniuk, ami alapján könnyebben lenyomozhatók. A hatóságok ezért fektetnek nagy hangsúlyt az illegális oldalak bezárására: hogy a vásárlók ne is juthassnak hozzá az illegális termékekhez.

Rovatok