Index Vakbarát Hírportál

1,2 milliárd Iphone-t adott el eddig az Apple

2017. augusztus 3., csütörtök 18:06

Csaknem ötszázalékos emelkedéssel jutalmazta az amerikai tőzsde az Apple második negyedéves keddi jelentését, aminek hatására a Dow Jones index történelmi rekordot döntött: 22 000 pont fölött zárt szerdán. Tim Cook, a cég vezérigazgatója beszámolt a cég tavaszi teljesítményéről, és egyben előrevetítette, hogy milyen számokat várnak az év harmadik negyedére, a befektetők pedig – kis túlzással – egymás kezéből kapkodták ki a cég részvényeit.

A tőzsdeindex 52,32 pontos emelkedéssel 22 016,24 ponton zárt szerdán, ami nagyban köszönhető az Apple részvények 4,73 százalékos értéknövekedésének (a nap folyamán volt, hogy 7 százalékos pluszban is voltak az Apple-papírok). Hogy milyen számoktól vadult meg a Wall Street? Tim Cook elmondta, hogy a cég árbevétele a várakozásokat meghaladóan nőtt: elérte a 45,4 milliárd dollárt. A következő negyedévre pedig ennél is többet, 49,21 milliárd dolláros árbevételt várnak az elemzők.

Az árbevétel növekedése részben azzal magyarázható, hogy a várt 40,7 millió helyett több mint 41 millió Iphone-t adott el a cég a 2. negyedévben – az előző év 2. negyedévében ez a szám 40,4 millió volt. Főként Ázsiában, Dél-Amerikában és a közel-keleten nőtt a kereslet az Apple okostelefonjai iránt. Ez alól kivételt képez Kína, ahol az olcsó Androidos telefonok tömegével nem tudja felvenni a versenyt az Apple prémiumabb terméke – itt 14 százalékkal csökkentek az eladásaik.

Kissé meghökkentő az összesített szám is: az Apple 2007 júniusától máig 1,2 milliárd Iphone-t adott el. A tíz éve gyártott telefonnak szeptemberben érkezik a legújabb típusa, a piac és a techszektor a jubileumi modell elé is nagy várakozással tekint. A negyedéves számok egyébként valószínűleg magasabbak is lennének, ha sokan nem az új modell megjelenésére várnának inkább az új telefon vásárlásával.

A második negyedévben 11,42 millió Ipad-et adott el az Apple, ami jobb, mint az előző negyedéves szám, csökkent viszont az eladott Mac laptopok száma: 4,29 millió darab kelt el az almalogós gépekből.

Akad még egy megdöbbentő adat a jelentésben: az cég készpénzállománya is nőtt 13 százalékkal, a második negyedévben új csúcsot, 261,5 milliárd dollárt ért el. Hogy érzékeljük ez mit jelent, képzeljük el, hogy odaállunk egy bankautomata elé, és kivesszük a cég összes pénzét a bankszámlájáról: 67 051 282 100 000 forintot kellene teherautóra lapátolni. Ennyi pénzből több mint ötszázszor megrendezhetnénk a vizes vébét.

Rovatok