Index Vakbarát Hírportál

A szemünkkel is használhatjuk majd a számítógépünket

2017. augusztus 4., péntek 17:09

A Microsoft igyekszik mindenki számára kényelmessé és minden igényt kielégítővé tenni a Windows 10-et. Ennek egyik aspektusa az, hogy mindössze a szemünk használatával – kéz, egér vagy billentyűzet nélkül – irányíthassuk az egész PC-t.

A szemünkkel tudjuk majd kezelni az indítópultot, innen választhatunk az egér, a billentyűzet, a shape-writing és a text-to-speech (felmondja a gép a leírt szöveget) opciók közül. A választás úgy működik, hogy a szemünkkel megkeressük a keresett ikont, majd ráfókuszálunk (nézzük egy kis ideig), és kész is:

Az egér használata kicsit trükkös: ha az indítópulton kiválasztjuk az egér ikonját, akkor megjelenik egy kör alakú valami, ami követni fogja a szemünk mozgását. Ha megállunk vele egy ikonon, akkor kijön négy opció: jobb klikk, bal klikk, dupla klikk és a "meggondoltam magam, nem akarok semmit csinálni" ikon, vagyis egy nagy "X".  

Szöveget kétféleképpen tudunk bevinni. Ha a billentyűzetet használjuk, és például le akarjuk írni az alma szót, akkor előbb ránézünk az "a" betűre, majd a "b" betűre és így tovább. Természetesen van nagy és kis betű opció, számok és egyebek, illetve a szoftver fokozatosan próbál segíteni és a kezdő betűk alapján javaslatokat tesz a szóra. A másik opció a shape-writing, ami gyakorlatilag az, hogy gyorsan végigfutunk a szemünkkel a leírni kívánt szó betűin. A bármilyen módon leírt szöveget pedig a text-to-speech funkcióval felmondathatjuk.

Természetesen ehhez kell egy hardver, ami érzékeli a szemünk mozgását. Egyelőre az Eye Control funkció csak kevés szemmozgást követő eszközt támogat, ilyen például a Tobbi Eye Tracker 4C, de a későbbiekben a Microsoft bővíti majd a kínálatot olyan hardverekkel, mint a Tobii Dynavox PCEye Mini, a PCEyePlus vagy az EyeMobile Plus. Maga a Tobbi Eye Tracker 4C amúgy annyira nem olcsó, 50 ezer forintot kóstál. 

Rovatok