Index Vakbarát Hírportál

Kirúgták a botrányos körlevelet küldő fejlesztőt a Google-től

2017. augusztus 8., kedd 11:35

A Google kirúgta azt az alkalmazottját, aki a cég belső levelezőlistáján megosztott egy dokumentumot, a Szilícium-völgy foglalkoztatási politikáját kritizálva. A tízoldalas jegyzet szerzője, James Damore, a Google egyik vezető szoftvermérnöke volt. Damore emailben erősítette meg a hírt a Bloombergnek. Mint mondta, azért rúgták ki, mert „nemi sztereotípiákat erősített”. Damore most azt vizsgálja, hogyan terelhetné jogi útra az ügyet.

A botrány a hétvégén robbant ki. A dokumentumot nem a nyilvánosságnak szánták, csak a Google alkalmazottai között kezdett futótűzként terjedni. Damore többek között a Google esélyegyenlőségi politikáját kritizálta: szerinte nem a nemi, hanem az ideológiai egyenlőtlenséget kell felszámolni a cégen belül.

Ha valami, hát ez nem hiányzott a Google-nek. A Szilícium-völgyben mostanában igen felkapott téma a nemek közti egyenlőtlenség, különösen a férfiak által dominált tech szektorban. Az Uber vezérigazgatója, Travis Kalanick is azért távozott a posztjáról, mert a vállalatról igen rossz hírek terjengtek: voltak pletykák az alkalmazottak molesztálásáról, diszkriminációról és agresszív munkahelyi kultúráról.

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai körlevelet küldött az alkalmazottaknak. Mint írta, Damore jegyzete összeegyeztethetetlen a vállalati kultúrával, és káros nemi sztereotípiákat erősíti. A dokumentumban Damore azt írta, hogy a Google elnémítja a konzervatív politikai véleményeket, és azzal érvelt, hogy a biológiai különbségek is tehetnek arról, hogy kevesebb nő dolgozik a technológiai cégeknél vezető pozícióban.

A Vice Motherboard megszerezte a tízoldalas anyagot, de ők is megjegyezték, hogy csak a szigorú titoktartási szerződések miatt névtelenül nyilatkozó Google-alkalmazottak erősítették meg a dokumentum valódiságát. Azt viszont nem tudják, azóta változtatott-e rajta bárki, és nem látták a munkatársak reakcióit sem.

A botrány után Danielle Brown, a Google sokszínűségért és integritásért felelős igazgatója körlevelet küldött az alkalmazottaknak, bírálva Damore nézeteit. Megerősítette, hogy a Google-nek fontos, hogy minél sokszínűbb legyen a vállalati környezet. A belső fórumokon állítólag sokan egyetértettek Damore kirúgásával.

A Google valószínűleg nem akart veszedelmes precedenst teremteni. Az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma nemrég eljárást indított a cég ellen, azzal vádolva őket, hogy szisztematikusan diszkriminálják a nőket. A Google tagadta a vádakat, és azzal érvelt, hogy náluk nincsenek fizetésbeli különbségek a férfiak és a nők között. A cég ugyanakkor nem volt hajlandó megmutatni a fizetési jegyzékeket.

Az utolsó demográfiai jelentés szerint a Google-alkalmazottak 69 százaléka férfi. A technikai személyzetnél ez az arány 80 százalék.

Rovatok