Index Vakbarát Hírportál

Csalással vádolják az Uber alapítóját

2017. augusztus 11., péntek 11:15

Az Uber legnagyobb befektetője pert indított Travis Kalanick volt vezérigazgató ellen, akit júniusban tettek ki a cégtől. A felperes Benchmark Capitalé az Uber részvényeinek 13 százaléka.

Kalanicket csalással vádolják. A Benchmark jogi képviselője, az Axios beadványa szerint Kalanick manipulálja az Uber igazgatótanácsát, hogy a céggel szolgáltassa ki az önös érdekeit. Mint írják,

Kalanick végső célja, hogy lojális szövetségesekkel töltse fel az Uber igazgatótanácsát. Így keresztbe tehet az ellene indított fegyelmi eljárásnak, és megtisztíthatja az útját a vezérigazgatói pozícióba való visszatérése előtt.

Kalanick ügyvédje teljesen érdemtelennek nevezte a vádakat.

A jelentések szerint júliusban Kalanick azt mondta a barátainak, hogy Steve Jobs példáját fogja követni. (Jobsot 1985-ben rúgta ki az Apple igazgatótanácsa, hogy egy évtizeddel később dicsőségben térjen vissza.)

A Benchmark azt követeli, hogy szüntessék meg az igazgatótanácsban azt a három pozíciót, amit Kalanick tavaly júniusban nyitott meg. Az egyik pozíció Kalanické; vagyis ha a beadvány célt ér, végül teljesen kikényszeríthetik a cégből.

Rovatok