Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk mesterséges intelligenciája egyre félelmetesebb

2017. augusztus 13., vasárnap 11:17

Az Elon Musk által támogatott OpenAI startup mesterséges intelligenciája elpusztította Danylo “Dendi” Ishutin profi Dota 2 játékost egy élő egy az egy elleni meccsen. Korábban még soha nem tudott mesterséges intelligencia legyőzni profikat kompetitív e-sportban. 

A DOTA 2 (Defense of the Ancients 2) egy ingyenesen játszható stratégia játék, amiben a játékosok két csapatra oszlanak és mindegyikőjük feladata a másik tornyainak ledöntése és az "ős" ("ancient") elpusztítása. Minden játékos az 1. szinten van, és bizonyos mennyiségű arannyal rendelkezik, dolgokat vásárolhat, fejlesztheti önmagát, szinteket léphet stb. 113 különböző hőssel lehet játszani, mindegyiknek külön képességei vannak, ami olyan szinten komplexszé teszi a játékot, hogy az meghaladja az emberi határokat.

A mesterséges intelligenciát (AI) azonban ez nem feltétlenül korlátozza: az OpenAI botja mindössze két hétig tanulta a játékot valós időben, és ez idő alatt kvázi egy életnyi tapasztalatot gyűjtött össze. Az AI néhány manővere tulajdonképpen már emberinek tűnt, miközben egyszerűen összezúzta a Dota 2 pro Dendit:

Emberinek tűnt, de mégis egy kicsit más volt 

- mondta a játékos.

A számítógépek már régen legyőzték az embert sakkban és egyéb hasonló táblás játékokban, legutóbb épp az ősi Goban arattak sikereket. A mostani siker szintén történelmi jelentőségű, és külön érdekes, hogy ahhoz az Elon Muskhoz köthető, aki szerint a mesterséges intelligencia apokalipszishez vezethet, és magát az OpenAI-t is azért támogatja, hogy így megelőzze a világ elpusztítását (ugyanakkor egy neves MI-kutató, Rodney Brooks szerint általában az olyanok vázolnak fel MI-apokalipszist, akik nem az MI-kutatás területén dolgoznak és nem is igazán értenek hozzá, mint például Stephen Hawking). 

Rovatok