Index Vakbarát Hírportál

A Ford kivehető kormánnyal készül az önvezető autókra

2017. augusztus 17., csütörtök 18:30

Az önvezető autók terén az utóbbi években felgyorsult a technológiai fejlődés, de a téma jogi szabályozása nem mindig tudja tartani ugyanezt a tempót. Ennek az egyik legplasztikusabb megnyilvánulása, hogy miközben az autógyártók arra készülnek, mivel fogják majd lekötni a vezetés híján az autóban unatkozó utast, a törvényhozás még azon gondolkozik, hogy kimaradhat-e a kormány az önvezető autókból.

A Ford egy új szabadalommal elegánsan átlépett az egész kormány-nem kormány vitán: mind a kormányt, mind a pedálokat kivehetővé tennék – írja az Engadget. Ez persze nemcsak abból áll, hogy kivehetővé kell tenni magukat az alkatrészeket, az egész autóbelsőt át kell tervezni, hiszen egy hagyományos autóban minden ezek köré szerveződött a vezető helyén.

A kivehető kormány az egyik probléma megoldásával rögtön fel is dob egy újabbat: hova kerüljön a légzsák? A Ford javaslata, hogy a kormányban és mögötte is legyen egy-egy, és a kettő között a rendszer automatikusan váltson aszerint, hogy a kormány épp a helyén van-e, így minden helyzetben biztosított a védelem.

A cég még tavaly februárban nyújtotta be a kérvényt, de csak idén augusztusban kapták meg a szabadalmat. Hogy lesz-e belőle valami a gyakorlatban, csak később derül ki, de jól mutatja, milyen problémákat kell megoldani a gyártóknak, és milyen irányokba tapogatóznak.

Rovatok