Index Vakbarát Hírportál

Hangvezérléssel járhatnak újra a mozgáskorlátozottak

2017. augusztus 17., csütörtök 10:45

Az Amazon virtuális asszisztense, az Alexa integrálásával hangvezérlésű robotvázat tervez piacra dobni egy amerikai cég – írja az Engadget.

A robotvázak a járókeret 21. századi változatai, főleg szervi mozgáskorlátozottak és nehezen mozgó idősek mozgását támogatja meg mechanikusan. A Bionik Laboratories bejelentette, hogy az Arke nevű, alsótesti mozgást segítő mechanikus vázukhoz adnak hozzá Alexa-támogatást.

A váznak olyasmiket lehet majd mondani, hogy "Alexa, készen állok a felállásra" vagy "Alexa, készen állok a sétára", a parancsok aktiválják a szerkezetet, az meg végrehajtja az utasítást. A cég szerint az Arke-ot elsősorban gerincsérülteknek szánják, de sztrókot és más agysérülést szenvedőknek is hasznos lehet.

Egyelőre komoly hátulütője a hangvezérléses módszernek, hogy csak az Alexa házi otthonaként szolgáló okoskütyü, egy Amazon Echo hatótávolságán belül működik, vagyis a lakásban használható, de az utcán még nem.

Az Alexa-meghajtású modell egyelőre csak prototípus, még várnak rá a klinikai tesztek és a gyógyszerügyi hatóság (FDA) jóváhagyása. A cég társalapítója, Michal Prywata szerint 2019-re kerülhet piacra.

Rovatok