Index Vakbarát Hírportál

Kijelzőcserével juthatnak kémek a mobilokra

2017. augusztus 21., hétfő 14:39

A mobilok leggyakrabban cserélt alkatrésze a kijelző, és rengetegen spórolnak azzal, hogy az új kijelzőt a sarki gsm-szervizben veszik meg, ahol a pótlást általában olcsóbb, nem eredeti alkatrésszel oldják meg. Véletlenül sem szeretnénk ara utalni, hogy a gsm-boltok valami titkos konspirációban vesznek részt, sőt még csak azt sem mondjuk, hogy bárkinek baja lett volna az olcsó pótalkatrészek miatt, mert a Ben-Gurion Egyetem tudósai is csupán a kémkedés igen ügyes lehetőségére mutattak rá.

Az izraeli kutatók rájöttek, hogy a kijelzőkbe könnyen beépíthetnek olyan extra csipet, amelyek nem a megjelenítésért felelnek, hanem a kommunikáció manipulálására alkalmasak - írja az Engadget.

Egy Huawei Nexus 6P phabletben és egy LG G Pad 7.0 tabletben sikerült úgy elhelyezniük csipeket, hogy azokkal rögzíthessék a virtuális billentyűzeten bevitt betűket, fotót készíthessenek a készülék felhasználójáról, és ezeket a képeket a kutatók el tudták küldeni maguknak emailben.

Ezzel a módszerrel a legmélyebb szinten hozzá lehet férni a mobil operációs rendszeréhez.

Mindez ráadásul úgy megoldható, hogy a felhasználó semmit ne vegyen észre. Sőt, ha elég ügyesen rakják össze a kijelzőt, akkor a gsm-szervizben a cserét elvégző szakértő sem jön rá, hogy kémeszközt tart a kezében.

A kutatók szerint nem csak az Androidot futtató mobilok vannak kitéve ilyen támadásnak, az iPhone is manipulálható ezzel a módszerrel. 

Rovatok