Index Vakbarát Hírportál

A CIA még az NSA és az FBI után is kémkedik

2017. augusztus 25., péntek 12:24

Folytatja a CIA kiterjedt megfigyelési gyakorlatát feltáró szivárogtatássorozatát a WikiLeaks. Az újabb dokumentumokból kiderül, hogy tényleg senki sincs biztonságban: az amerikai hírszerző szervezet még a saját partnerszolgálatait, az NSA-t és az FBI-t is megfigyelte – írja az Engadget.

A  WikiLeaks még március elején óriási halom belső dokumentumot hozott nyilvánosságra a CIA digitális kémkedési gyakorlatáról, és további adagokat ígértek, amelyeket azóta rendre szállítanak is.  A szivárogtatássorozat  Vault 7  fedőnéven fut. A szivárogtatás hátteréről ebben a korábbi cikkben írtuk le a legfontosabb tudnivalókat. Azóta a júniusi adag szólt még nagyobbat, arról itt olvashat.

Az új dokumentumok szerint a CIA egy ExpressLane nevű eszköz segítségével tartotta szemmel azokat az ügynökségeket, amelyek a biometrikus adatgyűjtő rendszerét használták. A kémprogramot ártalmatlan  szoftverfrissítésnek álcázva juttatták be a rendszerbe, hogy információt gyűjtsenek vele a partnerekről. Sőt, az újabb partnereknek már  előtelepítették az érintett rendszer részeként.

Az ügyben világszerte több szervezet érintett, de hazai pályán az NSA, az FBI és a belbiztonsági minisztérium se maradt ki a szórásból. Bár ezek a társszervezetek hivatalosan is osztanak meg adatokat egymással és így a CIA-vel is, úgy tűnik, utóbbi igyekezett meggyőződni arról, hogy valóban minden fontos információ eljut hozzájuk.

Az ExpressLane-be még egy B tervet is beépítettek: egy dátumot, amikor megzavarja a CIA által kínált biometrikus rendszer működését, így a CIA technikusának mindenképp oda kell látogatnia, hogy még akkor is el tudja vinni az összegyűjtött adatokat, ha a partnerszervezet egyébként nem tartana igényt a szoftverfrissítésre.

Rovatok