Index Vakbarát Hírportál

Kiberbiztonsági tanácsadóinak negyede otthagyja Trumpot

2017. augusztus 28., hétfő 15:49

A tagok több mint negyede egyszerre állt fel hétfőn abból a testületből, amely a belbiztonsági minisztériumnak ad tanácsokat kiberbiztonsági és infrastruktúravédelmi ügyekben – írja a Defence One.

A Nemzeti Infrastruktúra Tanácsadó Testület eddigi 28 tagjából 8 lépett ki. A Nextgov által megszerzett felmondólevelük [pdf] szerint többek között az zavarta őket, hogy Donald Trump nem fordít elég figyelmet az ország kiberbiztonsági sebezhetőségeire. Kifogásolták azt is, hogy az elnök nem ítélte el határozottan az erőszakba torkolló charlottseville-i tüntetésük kapcsán a neonácikat.

Nemzetünk erkölcsi infrastruktúrája az alap, amelyre a fizikai infrastruktúránk épül

– írták a levélben, hozzátéve, hogy az elnök „tettei veszélyeztetik a haza biztonságát, amelynek a védelmére felesküdtünk”.

A felmondás mögötti okok között említették még azt is, hogy Trump felmondta a párizsi klímaegyezményt, illetve hogy visszavonta az árvízveszéllyel kapcsolatban hozott építési előírásokat. A legfontosabb kifogásuk viszont az volt, hogy szerintük az elnök nem vette elég komolyan a kritikus infrastruktúrák kibervédelmét.

Főleg azt fájlalták, hogy Trump nem fordított kiemelt figyelmet a választási informatikai rendszerek védelmére. John Kelly, aki eleinte a területért felelős belbiztonsági minisztere volt – ma már kabinetfőnöke –, még támogatta az Obama-adminisztráció törekvéseit a választási rendszerek kibervédelmének megerősítésére az állítólag az orosz állam hekkereihez köthető támadások után.

Kelly amellett a szintén Obama alatt született kezdeményezés mellett is kiállt, hogy nyilvánítsák kritikus infrastruktúrának a választási rendszereket, hogy könnyebb legyen szövetségi szinten fokozni a védelmüket. (Ezt egyébként sokan ellenezték, mert az érveik szerint a központosító törekvés sértette volna az egyes államok szuverenitását.) Maga Trump ennek ellenére nem szentelt különösebb figyelmet a kérdésnek.

A tanács maradék tagjai múlt kedden ültek össze, és elfogadtak jelentést, amely kimondta, hogy az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrái kibervédelmi szempontból „9/11 előtti pillanatban” vannak, vagyis potenciális katasztrófával fenyegetnek.

Nem ez az első eset, hogy egy ilyen szakmai testületből tömegesen léptek ki a tagok. Pár hete Trump két ipari tanácsadó testületet is inkább feloszlatott, mert a charlottesville-i események utóélete miatt annyian hagyták ott őket, hogy már nem volt értelme a fenntartásuknak.

Rovatok