Index Vakbarát Hírportál

Apró hibát vétett a Google, erre fél Japánban elment az internet

2017. augusztus 28., hétfő 14:52

Múlt pénteken Japánban a fél országban hirtelen hozzáférhetetlenné vált az internet, mivel a Google helyi idő szerint dél körül egy frissítést küldött a BGP (Border Gateway Protocol) nevű protokollon – írja az ITcafé.

A BGP biztosítja azt, hogy a szolgáltatók adatcsomagokat tudjanak cserélni, és azokat a megfelelő helyre juttassák el. Egy ilyen leállásnak számtalan oka lehet, ám mivel az a Google frissítésekor történt meg, szinte biztos, hogy ők voltak a hunyók. A hiba viszonylag rövid ideig, pár órán át jelentkezett, de Japánban igen komoly üzemszünethez vezetett, az ottani szolgáltatóknál tömeges volt a leállás.

A Google közleményben ismerte el a felelősségét: hibás információkat küldtek ki a hálózatra, ez okozta a leállást, és nyilvánosan elnézést kértek a történtek miatt. Ám mivel az üzemszünet csúcsidőben történt, ez gondokat okozott a japán közigazgatásban is, így az illetékes minisztérium vizsgálatot indított a történtek tisztázására.

Az elmúlt egy-két évtizedben nem egyszer történt már meg, hogy konfigurációs, frissítési hibák miatt nagy területek veszítették el az internetkapcsolatot, és meghatározó hálózati szakemberek már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a mai internet felhasználási módja már rég túllépte azt a keretet, amelyre korábban a hálózatot tervezték, az alapvető struktúrák és szabályok elavultak, komoly kockázatokat is hordoznak, így szükség lenne az alapszerkezet módosítására. Ám ez akkora feladatnak tűnik, hogy érdemben alig történt valami, legalábbis nem látszanak komoly kezdeményezések az alapszintű protokollok, kapcsolati módok reformjára.

Rovatok