Index Vakbarát Hírportál

Magyarország viszonylag könnyű préda a kiberbűnözőknek

2017. augusztus 31., csütörtök 14:31

A kis- és középvállalkozásoknak netes megoldásokat kínáló Website Builder Expert (WBE) végzettegy felmérést arról, hogy mennyire van kitéve az Európai Unió a kiberbűnözésnek, és arra a következtetésre jutottak, hogy több ország lakosai sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint gondolnák – írja az ITcafé.

A felmérés az alábbi szempontokat vette figyelembe nyilvánosan elérhető statisztikák alapján:

Az eredmények azt mutatják, hogy Málta az EU legveszélyeztetettebb országa a kiberbűnözés tekintetében, 42 százalékos veszélyeztetettségi mutatóval. Annak ellenére, hogy a rosszindulatú szoftverekkel és internetes bűnözéssel való előzetes tapasztalatokat tekintve Málta a lista közepén helyezkedett el, a veszélynek kitett internetkapcsolatok magas aránya (az összes csatlakozási pont 73 százaléka), az internetes biztonságot szabályozó törvények hiánya és az elégtelen szintű nemzetközi együttműködés a lista élére állította Málta veszélyeztetettségi indexét. Ez azt jelenti, hogy Málta lakossága, annak ellenére, hogy kevésbé kerül szembe internetes bűnözéssel, mint európai szomszédjai, alapjában véve sokkal nagyobb veszélynek van kitéve hosszú távon, tekintettel a kevés biztonsági és megelőző intézkedésre.

Ezzel ellentétben a listát az internetes bűnözést tekintve a legbiztonságosabbnak nyilvánított Finnország zárja, csupán 29 százalékos veszélyeztetettségi mutatóval. Ez annak köszönhető, hogy az északi országban a legalacsonyabb az internetes bűnözés előfordulása európai szinten, és Finnország az egyik legfelkészültebb ország ezen a téren. Észtország 30 százalékos mutatóval felzárkózott Finnország mögött, köszönhetően a hatóságok biztonsági stratégiájának, a törvényi kereteknek és a különböző szervezetek megfelelő reakcióinak a 2007-es országos szintű internetes támadásokat követően.

Magyarország a 28 tagállam közül a kiberbűnözés által a 9. leginkább veszélyeztetett ország, 39 százalékos összmutatóval, ami az alábbiakból áll össze:

Rovatok