Index Vakbarát Hírportál

Sakkfeladványra mozdulhatnak rá a világ legjobb programozói

2017. szeptember 1., péntek 18:20 | aznap frissítve

Az először 1848-ban felvetett nyolckirálynő-probléma ismerősen csenghet a sakkfeladványokban járatosak számára, nemsokára azonban jó pár programozó is megismerheti, a University of St Andrews skót egyetem informatikusai ugyanis egymillió dollárt ajánlottak fel annak, akinek a programja képes megoldani a feladványt – írja a Daily Mail.

A nyolckirálynő-probléma egy olyan sakkfeladvány, melyben nyolc vezért kell úgy elhelyezni egy 8x8-as sakktáblán, hogy azok a sakk szabályai szerint ne üssék egymást, azaz ne legyen két bábu azonos sorban, oszlopban, vagy átlóban. A probléma első megoldását Franz Nauck adta 1850-ben, azóta pedig sok matematikus foglalkozott már vele, illetve általánosított változatával, az n királynő problémával, melynél számú vezért kell elhelyezni egy nxn-es táblán. 

Az eredeti problémának összesen 92 megoldása van – vagy 12, ha csak azokat vesszük, melyek elforgatással nem egymásba vihetők – , a 8 vezért ugyanakkor

négymilliárd-négyszázhuszonhatmillió-százhatvanötezer-háromszázhatvannyolcféle

módon lehet letenni a 8x8-as táblára, így a számítógépes programoknak meglehetősen nehéz dolga van vele. Ezt ugyan különféle módszerekkel lehet csökkenteni, azonban az királynő problémánál a vezérek és a tábla növelésével annyival megnőnek a lehetőségek, hogy a St Andrew informatikusai szerint egy 1000x1000-es tábla esetében már képtelen feldolgozni őket a számítógép.

Éppen ezért döntöttek úgy, hogy egymillió dollárt ajánlanak fel annak, aki olyan programot ír, ami gyorsan képes megoldani a feladványt, ugyanis úgy vélik, hogy egy ilyen program más, eddig megoldhatatlannak hitt problémáknál is tudna segíteni. Képes lenne például megállapítani, hogy melyik az a legnagyobb csoport a Facebook ismerőseink közül, akik nem ismerik egymást, de emellett például fel lehetne törni vele az online tranzakcióinkat biztonságban tartó programokat is.

Eddig még soha senkinek nem sikerült akár közel kerülnie ahhoz, hogy egy ilyen programot csináljon.

– mondta Dr. Peter Nightingale az egyetemi csoport egyik tagja, aki szerint egyelőre azon az állásponton vannak, hogy ez nem is lehetséges. 

A feladványt egyébként önök is megkísérelhetik megoldani ezen a linken, ha pedig az összes megoldásra kíváncsiak, akkor ide kattintsanak.

Rovatok