Index Vakbarát Hírportál

Kiborg lettem

2017. szeptember 2., szombat 13:03

Megcsipeltek, mint egy kutyát, két lábon járó pendrive lettem, és úgy lehet pénz a kezemben, hogy üres a tenyerem. Ezeket az emberfeletti képességeket nyertem azzal, hogy a berlini IFA kiállításon befizettem a Digiwell szolgáltatására, és kértem egy rádiós csipet a bőröm alá. Ott helyben beültették a hüvelyk- és a mutatóujjam közötti bőr alá, de a lényeg az, hogy ezeket az implantátumokat már online árulják, hogy a felhasználók otthon is elvégezhessék a procedúrát.

Chipet ültettek a kezembe

Első lépésben fertőtleníteni kell a területet alkohollal, aztán ki kell tapogatni az ereket, mert azokat azért nem kéne jól telibe találni a ijesztően vastag tűvel. Már csak ezért is érdemes az egészet másra bízni, lehetőleg egy szakértőre. Aki szakszerűen be tud helyezni egy piercinget, annak ez sem jelent különösebb kihívást - írják a tájékoztató füzetben, hogy amennyiben később meg akarunk szabadulni a csiptől, orvossal vagy piercingessel végeztessük el a munkát.

A behelyezés egyáltalán nem fáj

Az adrenalin átjárt, izgalmas volt az egész, és csak utólag, amikor végignéztem az erről készült videónkat, akkor sokkolt le, hogy mekkora tűt toltak belém. Pár órával később már csak egy vékony vágásnyom látszott, ennél jóval nagyobbat is szereztem már, amikor megvágtam a kezemet konyhakéssel.

Másnap már cikket írni is mertem, de azért csak óvatosan, más ujjaimat hasznáva. Időt kell hagyni, hogy a csip elfoglalja a helyét a testünkben, ne mocorogjon. A súlyos tárgyak emelését és a sportolást hanyagolni kell pár napig. Még a sebtapasz fent van, leginkább a fertőzések elkerülése miatt, és mosogatókesztyűben zuhanyoztam, nehogy egy csepp víz is érje. Amúgy a seb elég gyorsan összeforrt, és nem érezni semmi különöset a helyén.

Tényleg ott van a csip, ezt okostelefonnal is lehet ellenőrizni.

A csipnek van egy gyári azonosítószáma, ezt tudjuk felhasználni arra, hogy a különböző eszközökhöz és szolgáltatásokhoz a kezünk érintésével hozzáférjünk.

Elvileg tárolhatunk rajta

Most az a legizgalmasabb kérdés, hogy ezek közül melyiket sikerül megvalósítani. Lehetek prototípus? Magyar cégek kísérleznek ilyesmivel? Van benne potenciál, vagy csak egy furcsa hóbort lesz?

Tök menőn hangzik az, hogy a csippel kiborggá váltam, pedig ha jobban belegondolunk, ennél sokkal bonyolultabb eszközökkel is feltuningoltak már embereket. Milliók élete függ a szívritmust szabályozó pacemakerektől, léteznek művégtagok, műszivek, beültetett hallókészülékek és inzulin-adagolók.

Úgy összességében a kiborgság annyira nem újdonság, hogy az Európai Unió már 2005-ben az implantátumok jogi következményei miatt aggódott. Az viszont új helyzetet teremt, hogy már nemcsak egészségi okokból válhatunk kiborggá, hanem mintegy hobbiként is, saját magunkat feltuningolva.

Az biztos, hogy hazánkban most először készül hardverteszt ilyen eszközről. Maradjanak velünk.

Rovatok