Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligencia = harmadik világháború

2017. szeptember 5., kedd 15:47

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia (AI) hozhatja el a harmadik világháborút – írja a Guardian. Erős kijelentésnek tűnik, főleg manapság, amikor Észak-Korea interkontinentális atomfegyvereket tesztel.

Musk nem először fejezi ki az aggodalmát az AI térnyerése miatt. Ezúttal azt írta a Twitteren, hogy a mesterséges intelligencia az emberiségre leselkedő legnagyobb egzisztenciális fenyegetést jelenti, ami akár a harmadik világháborút is kirobbanthatja.

China, Russia, soon all countries w strong computer science. Competition for AI superiority at national level most likely cause of WW3 imo.

— Elon Musk (@elonmusk) September 4, 2017

Musk azután írta ezt, hogy Vlagyimir Putyin azt nyilatkozta, hogy az AI jelenti a jövőt, nemcsak Oroszország, hanem az emberiség számára is. Putyin szerint az AI kolosszális lehetőségeket jelent, de veszélyeket is, amiket ma még nehéz megjósolni. De úgy látja, hogy aki ezt a területet uralja, az az egész világot uralhatja.

Musk sietett tisztázni: nem kizárólag amiatt aggódik, hogy a világuralmi törekvések háborúhoz vezethetnek, hanem a túl óvatos AI-k miatt, akik dönthetnek úgy, hogy

egy megelőző csapás a legbiztosabb út a győzelem felé.

Ugyanakkor Észak-Korea nukleáris ambícióit nem tartja fenyegetőnek. Szerinte ha Phenjan nukleáris rakétát indítana, azzal öngyilkosságot követne el, és ebből nem lenne harmadik világháború. Musk úgy látja, hogy az AI sokkal kockázatosabb, mint Kim Dzsongun diktatúrája. 

Musk már régóta tart a mesterséges intelligenciától. Múlt hónapban ő volt az egyik aláírója annak a petíciónak, akik az ENSZ-től a gyilkos autonóm fegyverek betiltását követelték.

(Borítókép: Han a robot a Hanson Robotics mesterséges intelligenciájának (AI) bemutatásán a  Rise Technology,  emberiség jövőjéről szóló konferenciáján 2017. július 12-én Hogkonban. Fotó: AFP / Isaac Lawrance)

Rovatok