Index Vakbarát Hírportál

Három év börtönre ítéltek két orosz hekkert

2017. szeptember 6., szerda 19:15

Három-három évi szabadságvesztésre ítélte a moszkvai városi bíróság szerdán a Saltaj-Boltaj néven elhíresült hekkercsoport két tagját, amely orosz kormányzati tisztségviselők, illetve a vezetéshez közel álló személyiségek ellopott adatait árverezte el a világhálón, személyiségi jogokat, esetenként államtitkot sértve - írja az MTI.

Alekszandr Filinovot és Konsztantyin Tyeljakovot "összeesküvés nyomán vagy csoportosan, nyereségvágyból elkövetett, számítógépes információhoz való jogtalan hozzáférés" címén marasztalták el. A zárt tárgyaláson a bíróság a Filinovnál házkutatás során lefoglalt 70 ezer euró elkobzása mellett döntött. Filinov, aki a csoport tagjai közül egyedüliként nem ismerte el bűnösségét, jelezte fellebbezési szándékát. Az ítélet szerint egyébként a büntetésbe beleszámít a 2016. szeptember 16. óta előzetes letartóztatásban eltöltött idő.

A Saltaj-Boltaj először 2013 decemberében hallatott magáról, amikor kiszivárogtatta az internetre Vlagyimir Putyin elnök, később hitelesnek bizonyult újévi üdvözlő beszédét. 2014-ben a csoport azzal keltett feltűnést, hogy magára vállalta a felelősséget azért a Dmitrij Medvegyev kormányfő Twitter-profilja elleni támadásért, amely során bejelentették a miniszterelnök lemondását és bocsánatkérését a kormányzati intézkedések miatt. Azt is írták Medvegyev nevében, hogy Oroszország visszasüllyedhet az 1980-as évekbe, ami szomorú. "Ha ez a kollégáim célja a Kremlben, akkor hamarosan elérjük" - állt az oldalon mindaddig, amíg a szakemberek ki nem törölték a tartalmát.

Sajtóértesülések szerint az orosz biztonsági szolgálatok akkor vesztették el végképp a türelmüket, amikor a hekkerek 2015 augusztusában közzétettek egy Szergej Sojgu védelmi miniszter számára kínos levelet. Mint kiderült, a bűnözőknek sikerült hozzáférniük a katonai tárca egy női alkalmazottjának elektronikus levelezéséhez, amelyben titkos információkat tartalmazó, kódolatlan dokumentumok is voltak.

A hekkerek 3,5 millió rubeles (16 millió forint) kikiáltási áron kínálták az iratokat eladásra, a kémelhárítóknak 50 százalékos kedvezményt kínálva. Az információt végül egy hivatalosan nem nevesített vásárló vette meg.

A Saltaj-Boltaj áldozatai között egyaránt volt vezető banki tisztségviselő, televíziós műsorvezető, az orosz államfő környezetében dolgozó tisztségviselő, tanácsadó, valamint Natalja Tyimakova miniszterelnöki szóvivő is. A csoport által megszerzett anyagok egyébként kiindulópontjául szolgáltak annak a világhálóra tavasszal feltöltött videónak az elkészítéséhez, amelyben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egymilliárd euró nagyságrendű korrupcióval vádolta meg Medvegyevet.

Rovatok