Index Vakbarát Hírportál

Ennél menőbb konténerház még sose volt

2017. szeptember 7., csütörtök 05:36 | aznap frissítve

„Én kilenc négyzetméteren nőttem fel, szívesen laktam volna egy ilyenben, a szüleim is elfogadták volna. Akkor nem kellett volna annyit dolgozniuk egy 48 négyzetméteres lakásért. Maradjunk ennyiben.”

– Németh Szilárd Fidesz-alelnök a menekültek lakhatási körülményeiről

A komfortérzet, amit egy mikroház kínálhat, félúton van egy luxuslakókocsi és egy minimalista garzonlakás között. Mégis; nem lehet úgy végiggörgetni a Pinteresten, hogy ne scrollozzunk bele véletlenül egy tetszetős konténerházba. A kis alapterületű lakóterekre egyre nagyobb igény van.

Pont ezt kínálja a Kasita is. A mikroházgyártó startup a fejébe vette, hogy az építészetet olyan gyártási folyamattá teszik, mint mondjuk az autógyártást. Van egy 2300 négyzetméteres üzemük Kelet-Austinban, illetve több ötletük, amikkel okossá tennének egy megfizethető miniházat.

A gyártó meghívta a Verge stábját, és megmutogatta nekik az egyik ilyen Kasita-mikrolakást (aztán a videó végén kedvesen megkérte őket, hogy húzzanak el):

A Kasitákból készült sima lakóház, katasztrófa sújtotta övezetekben felállítható mobil egység, illetve – a moduláris egységeket összeillesztve – toronyház is építhető belőlük. Ha már itt tartunk: maga a teljes koncepció a modularitás elvét követi. Ha kedvünk tartja, bármikor kibővíthetjük új helyiségekkel az alapterületet – mintha csak egy új kamerát vennénk a moduláris telefonunkhoz.

A Kasita temérdek high-tech extrát kínál. A szekrénybe süllyesztett nagyképernyős tévé, a hangvezérlés alapú rendszer, a hangulatnak megfelelően szabályozható világítás számos IoT (internet of things) eszközt kapcsol össze és szinkronizál egy közös alkalmazásban.

A lakásnak az okosítás is a szerves része, mint a luxusautónak a fűthető bőrülés. A kulcsrakész állapot a Kasita esetében azt jelenti, hogy megkapjuk a vezérlő szoftvert, ami több mint 60 eszközt szinkronizál. Erről vezérelhetünk mindent: a világítást, a légkondicionálást, a tévézést. 

Egy Kasita 139 000 dollárba, vagyis nagyjából 35 millió forintba kerül. A gyártó körülbelül nyolc hét alatt tud elkészíteni egy lakást.

Rovatok