Index Vakbarát Hírportál

Tíz másodperc alatt kimutatja a rákot egy új eszköz

2017. szeptember 7., csütörtök 15:19

Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer, amelyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki – írja az MTI. A Science Traslational Medicine című szaklapban publikált tanulmány szerint a toll a klinikai tesztek 96 százalékában pontos diagnózist adott.

A kutatók szerint a műszer gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá teheti a daganatok eltávolítását. Azt remélik, a toll használatával kimutatható beteg szövetek könnyebben eltávolíthatók a szervezetből.

A MasSpec Pen nevű eszköz a rákos sejtekre jellemző anyagcsere felismerésével működik. Szaporodási és növekedési ütemük miatt kémiájuk nagyon eltér az egészséges szövetek anyagcseréjétől. A tollat a rákgyanús területhez érintik, ahol az apró vízcseppet bocsát ki. Az élő sejtek vegyi anyagai a vízbe jutnak, ezt a toll visszaszívja, hogy analizálják. A tollat ezután tömegspektrométerbe helyezik, amely több ezer vegyi anyag tömegét képes megmérni minden másodpercben. Az így kapott, úgynevezett kémiai ujjlenyomat alapján az orvosok eldönthetik, hogy egészséges vagy rákos szövetet vizsgálnak.

A kutatók 253 mintán tesztelték a tollat. Azt tervezik, hogy a tesztek folytatásával tovább finomítanak rajta, mielőtt jövőre műtétek közben is kipróbálják.

Rovatok