Index Vakbarát Hírportál

Egy algoritmus megmondja, homoszexuális-e az ember

2017. szeptember 8., péntek 16:31

Egy új mesterséges intelligencia 91 százalékos pontossággal meghatározta egy társkereső oldal felhasználóiról, hogy homoszexuálisok-e vagy sem. Az eset különlegessége, hogy az algoritmus mindössze egy fényképet használt a nemi identitás azonosításához.

A Stanford Egyetem kutatóinak fejlesztése – ami a férfiaknál 81, a nőknél 74 százalékos találati aránnyal határozza meg, hogy melegek-e – érdekes kérdéseket vet föl a homoszexualitás biológiai eredetéről, az arcfelismerő technológiák etikus használatáról, illetve a magánélethez fűződő jogok megsértéséről.

A Journal of Personality and Social Psychology legújabb számában megjelent tanulmányban a kutatók leírják, hogy több társkereső mintegy 35 ezer profilját elemeztették az algoritmussal; így érték el a mostani pontosságot.

A két fejlesztő, Michal Kosinski és Yilun Wang a mély neurális hálózatok (deep neural network) használatára építette a gépi tanulást: egy kifinomult matematikai rendszer megtanulja analizálni a nagy méretű adathalmazra épülő vizuális mintákat.

A tanulmány szerint a meleg férfiaknak és nőknek úgynevezett gender-atipikus, vagyis a születési nemükre nem jellemző jellegzetességeik vannak; ezek miatt a férfiak nőiesebbnek tűnnek (és fordítva). Bizonyos mintázatok is megfigyelhetők voltak: a meleg férfiaknak keskenyebb arca, hosszabb orra és nagyobb homloka volt, mint a heteroszexuálisoknak. A homoszexuális nőknél azt figyelték meg, hogy szélesebb állkapcsuk és kisebb homlokuk van, mint a nem melegeknek.

Az emberi elbírálás hatékonysága jóval alacsonyabb volt. Az emberek legfeljebb 61 százalékos pontossággal tudták meghatározni a férfiak, és 54 százalékos pontossággal a nők nemi irányultságát. Amikor először használták a szoftvert, az még a véglegesnél is jobb eredményt ért el: 91 százalékban helyesek voltak az előrejelzései.

Az arc sokkal többet árul el a szexuális irányultságról, mint amennyit az emberi agy képes lenne feldolgozni.

– írták a tanulmányban a kutatók.

A módszernek még vannak hiányosságai – a tanulmányban nem vizsgáltak színesbőrű személyeket, és figyelmen kívül hagyták a transzszexuálisokat és a biszexuálisokat –, de a mesterséges intelligencia teljesítménye és elemzőkészsége ijesztően pontosnak tűnik.

Rovatok