Index Vakbarát Hírportál

Csúcsra röpítette Irma az orosz walkie-talkie appot

2017. szeptember 11., hétfő 09:11

A jelek szerint kétségbeesve keresik a megbízható kapcsolattartási módokat a hurrikánok által sújtott amerikaiak, legalábbis ezt mutatja, hogy a letöltési listák élére ugrott az eredetileg orosz fejlesztésű Zello, írja a TechCrunch. Múlt hétfő óta hatmillió új regisztrációval bővült a walkie-talkie app felhasználóinak száma, ez nagyságrendben meg is felel az Irma hurrikán útjában lévő floridai népesség számával, akiknek a hatóságok azt tanácsolták korábban, hogy hagyják el lakhelyeiket.

A titkosított hangalapú kommunikációra alkalmas Zellot eredetileg 2007-ben indították el LoudTalks néven, majd 2011-ben Texasba költözött a fejlesztő cég. Nem sokkal később Oroszországban be is tiltották a világszerte kb 100 millió felhasználóval bíró appot, mivel a 2014. augusztus 1. óta kötelező orosz hatósági regisztrációt megtagadták.

Most a hurrikán új löketet adott az app népszerűségének: a mentési munkákban résztvevők szerint a jelenlegi válsághelyzetben a Zello a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módja a kommunikációnak, a kitelepített tíz- és százezrek is rá hagyatkoznak hogy szeretteikkel tudják tartani a kapcsolatot.

Bill Moore, a Zello vezérigazgatója megerősítette, hogy jelenleg a Zello az első számú ingyenes app az Apple Store-ban. A kiugró érdeklődés hatására rengeteget túlóráznak munkatársaik, és új szervereket is csatasorba kellett állítani, hogy bírják a megnövekedett adatforgalmat.

Rovatok