Index Vakbarát Hírportál

Magyar diákok mobilappja segít az asztmásokon

2017. szeptember 15., péntek 15:58

Asztmásokon segít az ELTE Informatikai Kara diákjainak Pulmoment nevű telefonos alkalmazása, amely egyedüli magyarként száll versenybe a University Startup World Cup nevű versenyen – írja az MTI az egyetem közleménye alapján.

Ez az első olyan magyar app, amely közvetlenül kapcsolja össze az asztmás betegeket a saját orvosával. A rendszeres, kötelező viziteket gyorsítja fel úgy, hogy a rutinkérdéseket már a vizit előtti időszakban felteszi, a páciensek pedig néhány gombnyomással megválaszolhatják ezeket. Ezzel a több órás rendelői várakozás a töredékére csökken, és az orvosok is folyamatos képet kapnak a betegek állapotának változásáról.

Az appot tanuló Eke Dániel, Bernáth Levente és Szücs András fejlesztette. Az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázatán 2016-ban első helyezést ért el, és több más hazai és nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen. A hallgatók 2016-ban kezdték el a tervezést akkor még Symbimed néven, majd a könnyebben érthető és a fejlesztéshez jobban kötődő Pulmomentre keresztelték az alkalmazást.

A 25 ezer dollár (6,5 millió forint) összdíjazású, egyetemistáknak szóló versenyen a selejtezők után a döntőbe jutott csapatok három körből álló előadássorozatban győzhetik meg a zsűri tagjait és a befektetőket az ötletük megvalósíthatóságáról és piacképességéről. A versenyt 2017. szeptember 18. és 22. között rendezik Koppenhágában.

Rovatok