Index Vakbarát Hírportál

Arról, hogy miért nem érdemes egy útszéli kocsis stílusában válaszolni egy hekkernek

2017. szeptember 18., hétfő 16:28

Ha nézett már videoklipet a YouTube-on, alighanem találkozott már Vevo-videóval. A platformot a legnagyobb lemezkiadók alapították; az olyan művészek, mint Taylor Swift, Beyoncé vagy Rihanna népszerűsége idén már 200 millió dollár hirdetési bevételt hozott a szolgáltatónak.

A Vevo hétfőn bejelentette, hogy kibertámadás érte őket. A cég szóvivője a Gizmodónak azt nyilatkozta, hogy adatszivárgás történt, amit a LinkedInen keresztül indítottak, adathalász módszerekkel. A cégnél észlelték a hibát, most épp a károkozás mértékét vizsgálják.

A támadást az OurMine hekkercsoport vállalta magára. Ők voltak azok, akik korábban Mark Zuckerberg Facebook-vezérigazgató Twitter- és Pinterest-profilját is feltörték, akárcsak az HBO Twitter-fiókját, vagy a BuzzFeedet és a TechCrunch-ot.

A hekkerek azután döntöttek az ellopott adatok kiszivárogtatása mellett, miután a Vevo egyik alkalmazottja durván válaszolt a cseten az egyik hekker üzenetére. A párbeszéd így hangzott:

– Hello, itt az OurMine, de nem kell aggódnotok, amiért sok bizalmas dokumentumhoz fértünk hozzá, nem fogjuk megosztani őket.

– Menjetek a picsába, nincs is nálatok semmi.

A támadók körülbelül 3,12 terabájt belső adathoz fértek hozzá. Ezek közt vannak videók, belső irodai dokumentumok, promóciós anyagok, fel nem használt közösségimédia-tartalmak és a Vevóval leszerződött művészek személyes adatai.

Az OurMine által megosztott dokumentumokat a Vevo kérésére azóta törölték a szerverről.

Rovatok