Index Vakbarát Hírportál

Olcsóbb biztosítást hozhat az okos vércukormérő

2017. szeptember 18., hétfő 14:04

A diabétesz egy életforma, amit senki sem választ magának, viszont alkalmazkodni kell hozzá. Ebben nagy segítséget nyújthat a DiaBlog nevű app, amely a bluetooth kapcsolattal ellátott vércukormérő eredményeit rögzíti teljesen automatizáltan, hogy a cukorbeteséggel élőknek jegyzetelni se kelljen. Az alkalmazás prototípusa a Sparklab by NN, vagyis az ismert biztosítótársaság által létrehozott innovációs labor, és a Vodafone együttműködésével jött létre. Készítői szerint az egyszerű kezelésével nyújt többet a hasonló appoknál.

Az a cél, hogy aki a cukorbetegségét megfelelően karbantartja, és rögzíti az adatokat az alkalmazásban, ugyanolyan biztosítási díjat kaphasson, mint a nem cukorbeteséggel élők

- mondta Sztanó Imre, az NN Biztosító vezérigazgatója. A diabétesz ugyanis kockázati tényező, ha a beteg elhanyagolja. A Sparklab most még csak egy prototípussal állt elő, amit egy kiválasztott csoporttal kezdenek tesztelni, és ezt követően jöhet szóba, hogy szélesebb körben elérhetővé tegyék.

A magyar lakosság 8,1 százalékát sújtja diabétesz, ez lényegesen magasabb a 6,4 százalékos uniós átlagnál.

Nyilván a biztosítások áráról is majd akkor fognak dönteni, amikor publikussá válik az app. Ennek megfelelően egyelőre az is nyitott kérdés, hogy az ügyfelek miként tudják majd biztonságosan megosztani az adataikat az orvosukkal, vagy legalább az elvégzett mérés tényét a biztosítóval.

Az automatizáció hiánya volt a fő oka annak, hogy miért nem rögzítik az emberek rendszeresen a vércukorszintjüket  

- mondta Alexandre Froment-Curtil, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója. Ez derült ki a fejlesztést megelőző piaci felmérésekből és az online kérdőívekből. Az iOS-re és Androidra egyaránt elkészülő alkalmazás a vércukor adatokon kívül mást is rögzít, ám a többi információt egyelőre manuálisan kell bevinni. A szénhidrát-bevitelt egy adatbázis segíti, amelyben megtalálhatók a tápértékadatok a különböző ételekről, így csak a bevitt inzulin mennyiségét kell a felhasználónak leolvasni és kézzel bepötyögni.   

A diabéteszeseknek azért van szükségük automatizációra, mert ez a betegség rendkívüli önfegyelmet, odafigyelést igényel. Egy átlagos cukorbeteg naponta 8-10-szer méri a vércukrát, és hasonlóan sokszor eszik, mert a kisebb mennyiségben elfogyasztott étkek kisebb kilengéseket okoznak a vércukorszintben.

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot úgy néz ki a cukorbetegség, hogy amit megeszünk, az fölviszi a cukrot, az inzulin pedig leviszi. De ha ilyen egyszerű lenne a dolog, akkor nem lenne még a több éve ezzel élőkben is némi bizonytalanság. Sok más tényező befolyásolja a vércukorszintet, ami bonyolultabbá teszik a betegség kezelését. A stressz rossz irányban hat, a mozgás előnyös, de a megterhelő mozgás megint csak rossz hatású lehet.

A legnagyobb nehézséget pedig az okozza, hogy a cukorbetegek nagy része kiskorú, kamasz, és hát a gyermekek úgy általában nem éppen az önfegyelemről híresek.

A mérés azért különösen fontos, mert

a cukorbetegek még tovább is élhetnek, mint azok, akik nem cukorbetegek, de nem figyelnek oda az egszségükre.

A Sparklab fejlesztői csapata azon dolgozik, hogy az appba bekerüljön valamilyen felügyeleti funkció, és értesítést kapjanak a szülők, amikor a gyermeküknél elmarad egy mérés, vagy esetleg nem kerül rögzítésre a bevitt inzulin mennyisége.

A távlatibb jövőbeli fejlesztési tervekben pedig olyan elképzelések is szerepelnek, hogy mélytanuló (deep learning) elemzéssel vizsgálják a felhasználó szokásait. Hasznos lenne, ha az app részletesebb útmutatót adna a cukorbetegség kezeléséhez, és megmondaná a felhasználónak, hogy mi az, amit jól csinál, és mi az, amin változtatnia kéne az egészsége érdekében.

Rovatok