Index Vakbarát Hírportál

Figyelj, ha úgyis lopsz, mi is használnánk egy kicsit a gépedet

2017. szeptember 19., kedd 09:13

A Pirate Bay felhasználói néhány órája vették észre, hogy a gépük processzor-kihasználtsága drámai mértékben megnőtt, miközben az oldalon böngésztek. A további vizsgálat kiderítette, hogy a hirtelen kiugrás annak köszönhető, hogy a Pirate Bay egy kriptovaluta-bányászó szoftvert futtatott az oldalon.

Négy éve a népszerű torrentoldalak feltüntették a honlapjukon, hogy Bitcoinnal is lehet támogatni őket. A Pirate Bay az elsők között volt, akik felfedezték az új lehetőséget. Azzal nincs is baj, hogy valaki kriptovalutával támogat egy céget vagy szervezetet. De ha ugyanez a szervezet egy szoftver segítségével arra használja a gépünket, hogy kriptovalutát bányásszon, az egész más kategória.

Az oldal üzemeltetői a felhasználók processzorteljesítményével kerestek pénzt.

A kérdéses kódot a weboldal footerében rejtették el; a kód a Coinhive nevű bányászprogramot használja. A megsarcolt processzorteljesítményért cserébe a Coinhive Moneróval, egy Bitcoinhoz hasonló kriptovalutával fizet – de nem nekünk, hanem a Pirate Baynek.

A Torrentfreak az ügy kapcsán megkereste a Pirate Bayt. Az oldal üzemeltetői azt válaszolták, hogy egy új bevételi modellt tesztelnek; azt remélik, hogy ezzel válthatják ki a reklámokat az oldalon.

Írd meg kommentben, hogy mit gondolsz. Reklámokat szeretnél, vagy a processzorod teljesítményével fizetnél az oldal látogatásáért?

– írták a közleményben.

A fejlesztők megjegyezték, hogy a teszt csupán 24 óráig tart, és a kikerült verzióban volt egy hiba, ami miatt az oldal meglátogatása túlságosan leterhelte a processzort. A végleges verzió kevesebb erőforrással is beéri majd. Aki nem bírja ki a tesztidőszak végéig, az kapcsolja ki a böngészőjében a JavaScriptet, mert az leállítja a beágyazott bányászprogramot.

Rovatok