Index Vakbarát Hírportál

Szoborral tisztelegnek a Kalasnyikov atyja előtt

2017. szeptember 19., kedd 16:49

Monumentális szobrot állítottak Mihail Kalasnyikovnak Moszkvában, akinek a neve összeforrott az elmúlt hetven év legsikeresebb fegyverével, az AK-47-es gépkarabéllyal.

A négy méter magas alapzatra felpakolt ötméteres kő-Kalasnyikov saját találmányát markolja, a háttérben ott van a földgolyó (utalva arra, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt olyan fegyveres konfliktus a világon, ahol legalább egy Kalasnyikovot el ne sütöttek volna), illetve a putyini Oroszországban obligátnak számító vallásos utalás, a sárkányt legyőző Szent György (ami talán a jó és a rossz harcát jelképezi, pedig egy gépkarabély azután tényleg nem csak a szörnyeket kaszálja le).

A Szovjetunióban 1949-ben rendszeresített Kalasnyikov-gépkarbélyokból több tucatnyi országban becslések szerint 200 millió darabot gyárthattak. Több "felszabadító" mozgalom és terrorszervezet emblémája mellett a fegyver a mai napig alkotóeleme Mozambik címerének.

A 2013-ban, 94 évesen elhunyt fegyverkonstruktőr szobrát Szalavat Scserbakov, számos kormányzati megrendeléssel elhalmozott emlékműszobrász tervezte. A művész elárulta, sokan azt akarták, hogy Kalasnyikov fegyvertelen legyen, de ő inkább úgy csinálta meg,

hogy a szerző úgy tekint a géppisztolyára, mint egy műalkotásra, mint például egy Stradivari-hegedűre.

A hajdan a fegyverkovácsok utcájának számító Szadavoje kolco körúton álló szobrot az Oroszország Hadtörténeti Társasága, a moszkvai önkormányzat és a Rosztyeh állami fegyvervállalat közös kezdeményezésére állították fel; az avatásán Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter is elsütött néhány hazafias frázist.

Az ünnepségen megjelent egy magányos tüntető is, kezében egy plakáttal:

A fegyverkonstruktőr - a háború konstruktőre

A tüntetőt hamar letartóztatták és elvitték.

(MTI)

Rovatok