Index Vakbarát Hírportál

Miért használ Xbox kontrollereket az amerikai haditengerészet?

2017. szeptember 20., szerda 10:32

Már a Microsoft sem használja a hagyományos Xbox 360 kontrollereket, de az Egyesült Államok hadserege még mindig lát benne fantáziát. A jelek szerint az eszköz remekül használható katonai eszközök irányítására is.

A The Virginian-Pilot írta meg, hogy az amerikai haditengerészet Xbox 360 kontrollereket használ a legújabb atom-tengeralattjáróik periszkópjának irányításához. A Virginia osztályú tengeralattjárók digitális kamerákon továbbítják a képet.

A közelmúltban ezeket a kamerákat még a célfeladatra tervezett, 38 000 dolláros joystickekkel irányították, amiknek a működését csak több órányi gyakorlással lehetett elsajátítani. Csakhogy a haditengerészetnél rájöttek, hogy az Xbox 360 kontroller nemcsak olcsóbb (alig 40 dollárba kerül), hanem a használatát is könnyebb megtanulni.

Mark Eichenlaub, a USS John Warner parancsnoka szerint a váltásnak részben az az oka, hogy az Xbox kontrollerek világszerte bárhol megvásárolhatók, így egyszerű pótalkatrészt szerezni, ha az eredeti meghibásodna. A tisztek és a tengerészek amúgy is gyakran panaszkodtak a körülményes joystickekre, a fiatal tengerészek viszont azonnal hozzászoknak az Xbox kontrollerekhez.

Az Egyesült Államok hadserege gyakran használ videojátékos kiegészítőket haditechnikai eszközök irányításához. A hadsereg nagy energiájú lézereit is Xbox 360 kontrollerrel irányítják, a haditengerészet pedig előszeretettel használ kereskedelmi forgalomban kapható szoftvereket és eszközöket: Xbox 360 kontrollereket, Kinectet, érintésérzékeny tableteket és a Google Earth-t.

Rovatok