Index Vakbarát Hírportál

A torrentezés nem is árt a bevételeknek

2017. szeptember 25., hétfő 11:36

Az Európai Bizottság egy új tanulmánya arra jutott, hogy nem bizonyítható, hogy a netes kalózkodás komoly hatással lenne az eladásokra – írja a PCGamesN.

A könyvektől a videójátékokig mindenféle médiumot vizsgáló kutatás [pdf] szerint az illegális letöltések egyetlen valódi kárvallottja a "friss top filmek" kategória, összességében viszont a kalózkodás térnyeréséből nem következik jelentős bevételkiesés.

A bizottság azért vizsgálta a témát, mert – ahogy a bő 300 oldalas jelentés elején írják – "a kalóztartalmak fogyasztása ma már olyan mértékben helyettesíti a legitim vásárlásokat, hogy az alapvető fontosságú az EU jogvédelmi politikájának kialakításában".

A kutatás azt is megállapította, hogy a játékok, zenék és könyvek esetében elsősorban nem árfüggő volt az, hogy valaki kalózkodásra adja-e a fejét, hanem inkább általános fizetési hajlandóságon múlt. Vagyis aki alapvetően hajlandó megvenni egy terméket, az magasabb áron is hajlandó megvenni, aki viszont ingyen akarja letölteni, azt az se feltétlenül hatja meg, ha olcsóbban megvehetné.

A jelentés az EU-s kalózkodás és eladási adatok alapján készült, így a megállapításai is leginkább az EU-s piacra érvényesek, legalábbis nem vonatkoztathatók automatikusan a világ más területeire.

Rovatok