Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok is adnak netet Észak-Koreának

2017. október 4., szerda 09:33

Észak-Koreába egészen mostanáig kizárólag Kínából vezetett internetkábel, ami kiszolgáltatottá tette az országot. Vasárnaptól viszont már van egy második opciójuk is: Oroszországból is kapnak internetet – írja az Engadget a FireEye nevű amerikai kiberbiztonsági cég közlése és korábbi sajtóhírek alapján.

Ez Észak-Koreának egyrészt azért jó, mert a redundanciának köszönhetően stabilabb netet tudnak biztosítani. Másrészt meg azért, mert kevésbé kiszolgáltatottak más országok netes támadásainak, úgy technikai, mint diplomáciai értelemben.

Épp a hétvégén került nyilvánosságra, hogy az amerikai kiberparancsnokság már hat hónapja túlterheléses támadásokkal igyekszik ellehetetleníteni az észak-koreai kormányzati hekkercsapatot. Egyelőre nem világos, hogy ezt mennyiben érinti az extra netkapcsolat, de hogy nem segíti, az biztos.

A diplomáciai nyomásgyakorlási lehetőségekre is hatással lehet az oroszok lépése, hiszen ha egy újabb szankció részeként a nethozzáférést akarnák korlátozni, már két országot kellene meggyőzniük az együttműködésről.

Oroszország a dologgal két szempontból is nyerhet. Egyrészt a fentiek miatt még kevésbé megkerülhető az észak-koreai helyzet kezelésében, másrészt nagyobb rálátása lehet arra, mit művel az interneten Kim Dzsongun országa.

Rovatok