Index Vakbarát Hírportál

Kamu emailcímekről, akárki nevében lehetett szavazni a nemzeti konzultáció honlapján

2017. október 6., péntek 22:13

Egy órán belül 81 alkalommal szavazott a legújabb Nemzeti Konzultáció honalapján a Hír TV riportere – derült ki a Célpont péntek esti adásából. Az újságíró rengeteg lehetséges kombinációt kipróbált és az eredmény elképesztő volt: többek közt a 

@rwgh.hu, @freemail.com, @rfgtttwgh.hu 

címekről is elfogadta a Soros-tervről szóló konzultáció honlapja a kérdőíveket. A műsor szerint a nevekkel sem kellett bajlódni, minden átcsúszott a rendszeren, ráadásul a Soros-szavazás a visszaigazolás hiánya miatt arra is lehetőséget ad, hogy bárki nevében kitöltsük a nemzeti konzultációt. Akár a teljes rokonság, szomszédság, vagy az aranyhörcsöge nevében is szavazhat, akinek ehhez támad kedve. 

Péntek este 10 körül mi is kipróbáltuk a honlapot, és úgy tűnik, addigra már kijavították a legkínosabb hibát, kamu címekkel ugyanis már nem engedte kitölteni a kérdőívet. Visszaigazolást viszont nem kaptunk, szóval az továbbra is fennáll, hogy bárki nevében (vagy akár teljesen abszurd, nyilvánvalóan nem létező neveken) nekieshetünk a konzultációnak. 

A Célpont által megkérdezett informatikai szakértő szerint alapvető biztonsági elemek hiányoznak a rendszerből, az adatvédelmi hatóság elnöke viszont furcsa módon pont azt találná aggályosnak, ha a jól megszokott visszaigazoló emailek segítségével lehetne kiszűrni a kamu szavazatokat,  felhasználókat.

A Hír TV meginterjúvolta Kovács Zoltán kormányszóvivőt a honlappal kapcsolatban, de az érdemi reakció helyett visszaéléssel vádolta meg a riportert – az időközben eszközölt javításból azonban úgy tűnik, legalább értesítette a megfelelő embereket, akik kiküszöbölték a leglátványosabb hibát. 

Rovatok