Index Vakbarát Hírportál

Mosolygó kakától lesz high-tech a mezőgazdaság

2017. október 6., péntek 08:59

Teljesen egyetértünk azzal, hogy az iPhone X-ben bemutatott kiterjesztett valóság, amivel az arcmozdulatunkat pontosan lekövető, kakakupac formájú maszkot húzhatunk a fejünkre, egy bődületes nagy marhaság. Mégis, részben ezeknek a gyerekes ötleteknek köszönhetjük, hogy az ennél sokkal komolyabb területeken hatalmas előrelépések történnek. A mobilgyártóknak minden évben másfél milliárd eszközt kell ellátniuk egyre profibb és profibb kamerákkal, lencsékkel, és ami az igazán nagy áttörést hozza el,

már nem elég lefényképezni a világot, a látottakat már értelmezni is tudják a mobilok.

Ilyen intelligencia van a vicces maszkok mögött, ez hajtja a Google képfelismerő rendszereit, az ismerőseinket magától felismerő kamerás ajtócsengőt, és végső soron ezt tudják felhasználni minden más iparágban is. Az ipari felhasználók azonban nem tudnak akkora forgalmat generálni a kamerák piacán, mint a mobilgyártók, hogy levigyék a szenzorok és lencsék árát.

Az eszközök és a technológia elérhető, és már a mezőgazdaságban is megjelentek izgalmas felhasználási módok. A Wall Street Journal ír egy Blue River Technology nevű cégről, amit múlt hónapban felvásárolt a Deere, és ez a társaság gépi látással teszi hatékonyabbá a salátatermesztést.

A két tucat kamerával felszerelt berendezésük a sűrűn vetett saláta palántáinak egyelését oldja meg, ami egy igen időigényes munka, ha kézzel végzik. A See & Spray azonban 12 perc alatt elvégzi a ritkítást egy akkora területen, amit élő munkaerővel 8 óra lenne végigjárni. Érdemes belegondolni, hogy ez milyen drámai változásokat fog okozni az agráriparban, ahogy teljesen automatizált berendezésekkel minimálisra tudják csökkenteni a piszkos munkát, hogy az emberek másfajta tevékenységekre tudjanak fókuszálni.

A legnagyobb újdonság abban van, hogy a gépi látáshoz szükséges mesterséges intelligencia már a kamerában is elhelyezhető, nem kell távoli szerverek válaszára várni. A csipgyártók, mint például az Nvidia és a Qualcomm, olyan lapkákon dolgoznak, amelyek ezt támogatják. A kamerában elhelyezett csip felgyorsítja a folyamatokat, és nem kell megbízható adatkapcsolattal rendelkezni, illetve az adatok kiszivárgásától tartani.

Az orvoslásban is használnak kamerákat, például a bőrrák felismerésére, míg az okosvárosokban az utcán elhelyezett kamerák az aktuális forgalmi helyzet értelmezésével tudják áthangolni a közlekedési lámpák működését, hogy az autók áramlása folytonos legyen. Egyszerűen túl sok dologra kell figyelni, hogy hatékonyan, kevesebb emberi munkával tudjuk működtetni a világot.

Rovatok