Index Vakbarát Hírportál

Az Apple vizsgálja, hogy miért szivárog egyes iPhone-ok akkumulátora

2017. október 7., szombat 21:49

Egyes vásárlók arra panaszkodnak, hogy szivárog az iPhone 8 akkulmulátora. Az Apple vizsgálatot rendelt el az ügyben, de ennél többet nem mondtak.

A múlt héten többen is beszámoltak róla, hogy a frissen megvásárolt iPhone-jaik készülékháza néhány nap alatt szétnyílt. Volt, akinek már eleve szétnyílva érkezett; egy másik vásárló telefonja öt nap után, töltés közben adta meg magát.

Az akkumulátorszivárgást először egy tajvani vásárló jelezte, majd hamarosan befutottak a beszámolók JapánbólKínából, Kanadából és Görögországból is. Eddig nagyjából hat esetet jelentettek világszerte.

Az Apple szűkszavúan annyit mondott, hogy tisztában vannak a helyzettel, és keresik a megoldást.

Az elmúlt napokban az Apple alighanem több millió iPhone 8-at adott el; a hibaszázalék szinte kimutathatatlan. Ilyen volumenű gyártásnál ez kiváló selejtaránynak számít. Az már nagyobb baj, hogy a hiba az akkumluátort érinti. Az akkumulátoroknak egyáltalán nem kellene szivárogniuk, és még mindig nem világos, hogy az érintett fél tucat iPhone 8-nál mi okozhatta a problémát.

A Verge-nek nyilatkozó szakértő, Sam Jaffe szerint az új akkumulátoroknál a szivárgás igencsak szokatlan; ilyenkor felmerül a kérdés, hogy nem az alkatrész alapvető tervezési hibája okozza-e. Ugyanakkor Jaffe is úgy látja, hogy egyelőre korai lenne bármit mondani; csak néhány ilyen eset történt, így lehet, hogy véletlen meghibásodásról van szó.

Jaffe szerint a szivárgás általában a kigyulladás előjele, és bár ez nem szükségszerűen következik be, az Apple-nek így is megvan az oka az aggodalomra. A Samsung a közelmúltban alaposan megégette magát (elnézést) a Galaxy Note 7 telefonok kigyulladó akkumulátorai miatt: a széria összes telefonját kénytelenek voltak visszahívni. A történtek óta a vásárlók jóval idegesebben fogadják, ha az új csúcstelefonjuknak épp az akkumulátora romlik el.

Rovatok