Index Vakbarát Hírportál

Puerto Rico fölött próbálhatja ki az Alphabet a ballonos mobilnetet

2017. október 9., hétfő 13:32

A vészhelyzetre tekintettel ideiglenesen zöld utat kapott a Google anyacége, az Alphabet a Project Loon kipróbálására, írja a Gizmodo az Engadet híre alapján. Az éles tesztre Puerto Rico fölött kerülhet sor, ennek során magas légköri meteorológiai léggömbökről szolgáltatnának mobiladatot a világtól elzárt területeknek.

A Maria hurrikán által letarolt karibi állam területének 83 százalékán még mindig nincs semmiféle mobilszolgáltatás. A friss vészhelyzeti engedély birtokában a Project Loon kísérleti szakaszban, még fejlesztés alatt álló léggömbjei a Virgin-szigeteken is segíthetnek a helyzet normalizálásában, mint ahogy tették azt májusban, Peruban, ahol ugyancsak súlyos viharok, áradások pusztítottak.

“Keményen dolgozunk, hogy kiderüljön, alkalmasak-e a léggömbjeink a sziget kapcsolatainak helyreállítására” – mondta Libby Leahy, a Project Loon-t gondozó Google X Lab szóvivője. “Ahhoz, hogy működjenek az meberek készülékei, a helyi telekom cégekkel is együtt kell működnünk, ebben már elég jól állunk.”

A szövetségi kommunikációs bizottság (Federal Communications Commission - FCC) átmeneti engedélye 2018. április 4-ig szól, tehát csaknem 7 hónapig repülhetnek nagy magasságban a Google speciális ballonjai. Azt, hogy mikortól és mekkora területet tudnak majd lefedni, egyelőre nem tudni.

Rovatok