Index Vakbarát Hírportál

Népnevelni akart a Google, megbánták

2017. október 17., kedd 17:19

A Google nemrég csöndben bevezetett egy új opciót a Google Maps térképszolgáltatásba. Az új lehetőséget, a kalóriaszámlálót csak az iPhone-felhasználók tudták kipróbálni, de ők sem sokáig, mert a Google-t elsöpörte a népharag, és még aznap este kénytelenek voltak kilőni a funkciót.

A kalóriaszámláló akkor aktiválódott, ha a térképen egy viszonylag közeli – néhány mérföldön belüli – helyszínt gyalogosan akartunk megközelíteni. Ilyenkor a Google kiszámolta, hogy az adott távon hány kalóriát égetünk el. Ha például megadtuk, hogy 4,5 mérföldet sétálnánk, a Google jelezte, hogy az út 1 óra 26 percig fog tartani, és ezalatt 406 kalóriát égetünk el. A kalóriákat cupcake-ekben, azaz kis süteményekben számolta – gyakorlatilag gamifikálták, vagyis játékosították a fogyókúrát.

Aztán jöttek a feldühödött felhasználók, akik arra panaszkodtak, hogy ez a funkció mennyire zavaró lehet azoknak, akiknek evészavaraik vannak; hogy meg is szégyeníti a felhasználókat; és hogy szinte bűnös tevékenységként mutatja be a nassolást.

Bár a Google-nek ezzel a kísérlettel az lehetett a célja, hogy egészséges életmódra szoktassa a felhasználókat, másoknak ez sértőnek vagy előítéletesnek tűnhetett. És csakugyan, valóban rosszul eshet azoknak, akik evészavarokkal küzdenek; belőlük úgy 30 millió lehet az USA-ban.

A Maps új funkcióját valószínűleg kevesen látták, mivel csak az iPhone-felhasználók egy szűk csoportja tesztelhette kísérleti jelleggel. Hát, ezek után már ők sem fogják. A Google azóta megerősítette a Buzzfeednek, hogy nem erőltetik tovább a dolgot.

(BuzzFeed)

Rovatok