Index Vakbarát Hírportál

Szuperbiztonságossá tette a levelező rendszerét a Google

2017. október 17., kedd 23:51

Ön nagyon aggódik, hogy hekkerek valahogy betörnek a Gmail fiókjába? Biztos nincs egyedül, főleg azóta, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején orosz hekkerek még Hillary Clinton kampányfőnökének az Gmail jelszavát is meg tudták szerezni, John Podesta kiszivárgott emailjei pedig hozzájárulhattak ahhoz, hogy a demokraták elvesztették a választást. 

Részint erre reagálva viszont a Google kifejlesztett egy új rendszert, amellyel a Vice technológiai szakoldala, a Motherboard szerint

a Gmail az elérhető legbiztonságosabb levelezőrendszerré változtatható.

A Google saját állítása szerint kifejezetten a "magas kockázatú felhasználóknak", újságíróknak, aktivistáknak, politikai kampányokban dolgozóknak fejlesztette ki az új rendszert, de azt persze mindenki használhatja, aki túl sok Mr. Robotot nézett. 

A rendszer lényege, hogy egy kulcs, vagyis egy fizikai tárgy szükséges ahhoz, hogy valaki megnyissa az email fiókját, nem elég egy jelszó és egy sms-ben vagy appon keresztül elküldött biztonsági kód. Pontosabban legalább két kulcs kell, egy USB-s a számítógéphez, egy Bluetooth-al működő pedig a telefonhoz és tabletekhez. A rendszer hátránya, hogy ha ezeket otthon hagyja vagy elveszti az ember, akkor nem fér hozzá a levelezéséhez, viszont hacsak valaki fizikailag el nem lopja ezeket a tárgyakat, nem tud belépni a Gmail-fiókba, még akkor sem, ha mondjuk tudja a hozzá tartozó jelszót. 

A két biztonsági kulcs a Google szerint nagyjából 43 dollárba kerül majd azoknak, akik ezt a biztonsági opciót választják. A rendszer hátulütője (ami, persze, a Google szempontjából az előnye), hogy a legmagasabb biztonsági beállítások mellett az ember telefonján vagy számítógépén csak a Google alkalmazásai kapnak majd adatokat a Gmail-től, úgyhogy aki más appot is a Google-profiljával használ, annak váltania kell. Emellett nehezebb lesz jelszót cserélni akkor, ha valaki mégis hozzáfért az ember levelezéséhez. Ez viszont talán nem nagy ár azoknak, akik éjjel-nappal orosz hekkerektől és hasonlóktól rettegnek. 

Rovatok