Index Vakbarát Hírportál

Hekkerek kezébe kerültek az F–35 lopakodó vadászgép adatai

2017. október 18., szerda 10:34

Hekkertámadás érte az ausztrál védelmi minisztérium egyik szerződéses partnerét. A támadók a China Chopper nevű eszközt felhasználva jutottak 30 gigabájtnyi titkosított adathoz.

A China Choppert – ahogy a neve is mutatja – jellemzően kínai hekkerek használják. Ebben a konkrét esetben nem volt nehéz dolguk: a meghekkelt szerveren még mindig az alapértelmezett jelszavakat – admin és „guest” – használták.

A támadók az ausztrál légierő által használt F–35 lopakodó vadászgépek és a P–8 Poseidon elhárító repülőgép titkos adataihoz fértek hozzá. A támadásra még tavaly júliusban került sor, de a nemzeti kiberbiztonsági ügynökség, az ASD csak novemberben észlelte a támadást.

Mitchell Clarke, az ASD munkatársa nem nevezte meg, hogy ki volt a támadásban érintett partner, de azt elárulta, hogy az új generációs amerikai vadászgép és a tengeralattjárókat megfigyelő P-8 adatai kerültek illetéktelen kezekbe. Ugyancsak kiszivárgott az ausztrál haditengerészet egyik új hajótípusának drótvázas modellje.

Christopher Pyne hadiipari miniszter szerint a megszerzett információ nem titkosított, így a támadás katonai értelemben nem jelent kockázatot. Mint elmondta, Ausztrália kedvelt célpontja a kiberbűnözőknek. A kormány ezért több milliárd dollárt költ a kiberbűnözők elleni védekezésre.

(DefenceTalk)

Rovatok