Index Vakbarát Hírportál

Hé, Winnetou, vigyáznál kicsit az adatfeldolgozás-szabványomra?

2017. október 20., péntek 11:01

Egy amerikai indián törzs beperelte az Amazont és a Microsoftot, azt állítva, hogy megsértették az általuk birtokolt adatfeldolgozási szabványokhoz fűződő szabadalmakat. A Saint Regis Mohawk törzsre az SRC Labs ruházta át a szabadalmakat, és részesedést kapnak a megoldásaik felhasználása után.

Hogy miért tette ezt lehetővé az SRC Labs? Mert a törzsi szuverenitásra vonatkozó törvények értelmében ezeket a szabadalmakat nem vizsgálhatja fölül az amerikai szabványügyi hivatal, a Patent Trial and Appeal Board.

Az Egyesült Államokban nem teljesen szokatlan az efféle eljárás. Az amerikai törvényhozóknak nemrég sok fejfájást okozott egy hasonló eset, de az ilyenekre jogi kiskapuként tekintenek, amit minél hamarabb be kell zárni. Egy demokrata párti szenátor, Claire McCaskill már benyújtott egy beadványt, ami kritizálja ezt a gyakorlatot. Nem ennek az ügynek a kapcsán, csak egy hasonló esetben: a gyógyszergyártó Allergan ugyanerre a törzsre ruházta át a szemszárazság elleni gyógyszere szabadalmát.

A kongresszus sosem gondolta volna, hogy a törzsek megengedik maguknak, hogy a gyógyszeripari cégek rajtuk keresztül akarják megúszni a szabadalmaik felülvizsgálatát. Ennek a gyakorlatnak véget vetünk, mielőtt mások is követni próbálnák.

– mondta McCaskill.

A törzs által kiadott közlemény azt firtatja, hogy a szabályozást miért csak a bennszülött amerikai törzsekre akarják kiterjeszteni, de más szuverén kormányokra vagy állami egyetemekre nem.

Sem az Amazon, sem a Microsoft nem kommentálta a történteket.

(BBC News)

Rovatok