Index Vakbarát Hírportál

Bizakodva néz az atomvillanásba a jövő orosz katonája

2017. október 25., szerda 11:33

Július elején mutatta be a Rostec orosz állami haditechnikai fejlesztő és gyártó cég a jövő gyalogsági katonai páncélját, a Ratnik-3-at. A meglehetősen futurisztikus összeállítás öt különböző rendszert integrál és 59 elemből tevődik össze: a korszerű lőfegyver, a golyóálló öltözet, a modern kommunikációs és optikai eszköztár segítségével éjjel-nappal, bármilyen időjárási viszonyok közt bevethetők lesznek az orosz hadsereg katonái.

Az orosz katonai kutató- és fejlesztőmérnökök javában dolgoznak a következő generációs gyalogsági páncélozott felszerelésen. A titán vázra épülő, a jelenleginél 30 százalékkal könnyebb exoskeletont a tervek szerint 2020-ban rendszeresítik.

A Ratnik-3 most új kiegészítőt kapott, ami atomháború esetén jöhet majd jól. A Rostec október 10-én rukkolt elő a legújabb fejlesztéssel, az atomrobbanás-biztos karórával. Az egyszerű, 12 órára osztott számlappal szerelt, 100 grammot nyomó, fagy- és hőálló időmérő a Rostec szerint az atomrobbanással járó elektromágneses lökéshullámot simán kibírja, és az elektromágneses impulzusfegyverek sem tehetnek kárt benne.

A Rostec közleménye úgy fogalmaz, hogy az önfelhúzós óra egy nukleáris robbanás következményeinek is ellen tud állni. Mindezek alapján feltételezhetjük, hogy azt nyilván nem éli túl, ha viselője fejére pottyan egy nukleáris töltet, de a hipocentrumtól kissé távolabb már jó eséllyel az új Rostec órák lesznek az egyetlenek, amik megmaradnak egy korszerű szakaszból.

Rovatok