Index Vakbarát Hírportál

Honoluluban tilos a zebrán telefonálni

2017. október 25., szerda 20:21

Szerdától tilos Honoluluban, Hawaii fővárosában a zebrán való átkelés közben mobiltelefont vagy más hordozható elektronikai eszközt használni. Az erről szóló törvényt júliusban fogadta el az állam, és szerdán lépett hatályba.

Ha van némi fantáziájuk, el tudják képzelni, hogy történhetett mindez. Ilyen jellegű tiltó rendeleteket általában akkor vezetnek be,

A kormány indoklása szerint az utóbbiról van szó, de az új törvény bírálói a jogszabályt a magánéletbe való beavatkozásnak és a túlszabályozás példájának tartják.

A tagállamok közlekedésbiztonsági hatóságait tömörítő egyesület becslései szerint 2016-ban csaknem 6 ezer gyalogos lelte halálát az utakon az Egyesült Államokban. Ez 11 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az alkalmi botlást legfeljebb 35 dolláros pénzbírsággal büntethetik, a visszaesők 99 dollár bírságot kaphatnak. A tiltás nemcsak a mobiltelefonokra és az okostelefonokra, hanem a tabletekre és a hordozható játékgépekre is vonatkozik.

Kirk Caldwell, Honolulu polgármestere júliusban a törvény aláírása után azt mondta: azt kívánja, hogy  bárcsak ne lenne szükség ilyen törvényekre és a  józan ész kerekedjen felül. De ahogy Caldwell fogalmazott,

néha híján vagyunk a józan észnek.

(MTI)

Rovatok