Index Vakbarát Hírportál

Kaspersky: A vírusirtónk hozzájutott az NSA egyik forráskódjához

2017. október 25., szerda 20:16

A Kaspersky Lab orosz informatikai vállalat védelmi szoftvere révén hozzájutott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik hekkerprogramjához – ismerte el a moszkvai székhelyű cég.

Az orosz cég belső vizsgálatot indított, miután az amerikai médiában olyan állítások jelentek meg, miszerint az orosz kormánynak dolgozó hekkerek Kaspersky vírusirtó programmal jutottak hozzá az NSA egyik külső munkatársának személyes számítógépén tárolt titkos adatokhoz és dokumentumokhoz. A Kaspersky Lab közölte, hogy egy Egyesült Államokbeli személyi számítógépet ellenőrzött a vírusirtó, amikor egy tömörített fájlra bukkant, abban pedig a hekkerprogram forráskódjára.

Az orosz cég közölte: az ügyet a cég vezérigazgatójához, Jevgenyij Kaszperszkijhez terjesztették fel, aki elrendelte a kémprogram kódjának a törlését. A Kaspersky váltig állította a közleményben, hogy harmadik fél nem látta a forráskódot, és nincs tudomása arról, hogy az izraelieken kívül más betört volna a cég hálózatába. Ugyanis izraeli hírszerzők buktatták le a gyanú szerint a Kaspersky vírusirtójával titkos amerikai iratokat megszerző orosz kormányzati hekkereket, miután betörtek az informatikai cég hálózatába.

Az amerikai kormány szeptember közepén betiltotta a Kaspersky Lab termékeinek  használatát a kormányhivatalokban. Ezt azzal indokolta, hogy a moszkvai székhelyű cégre befolyást gyakorolhat a Kreml, s ezért veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot. 

A cég utalt arra is, hogy az Egyesült Államok-beli számítógépről mások is megszerezhették a kódokat, ráadásul a vállalat 2014-ben futott bele a forráskódba, a médiajelentések szerint az orosz hekkerek pedig 2015-ben indítottak támadást az NSA titkos adataiért.

Rovatok