Index Vakbarát Hírportál

A pápa kapcsolatba lépett a világűrrel

2017. október 26., csütörtök 19:43

Filozófiai mélységű beszélgetést folytatott Ferenc pápa a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatfős legénységével. Az űrhajósokat mindenekelőtt arról kérdezte, hogy hol az „ember helye a világegyetemben.

A történelemben most másodszor beszélt pápa a világűrben tartózkodó űrhajósokkal. Korábban XVI. Benedek pápa 2011 áprilisában a bolygó jövőjéről és a környezeti kérdésekről faggatta az akkori legénységet.

Jó napot vagy jó estét kívánok, mert amikor a világűrben van az ember, ezt sosem lehet tudni

–  köszöntötte az űrhajósokat Ferenc pápa a Vatikán egyik terméből, amikor műholdas kapcsolatba lépett velük.

A pápra szerint a csillagászat kérdéseket ébreszt fel bennünk: honnan jövünk, hová megyünk. „Világűrbeli tapasztalataik alapján mit gondol az ember helyéről a világegyetemben?" – kérdezte a katolikus egyházfő Paolo Nespoli olasz űrhajóst.

Randy Bresnik, az ISS amerika parancsnoka azt mondta Ferenc pápának, hogy a legnagyobb öröm a világűrben keringő laboratóriumban dolgozni, mert minden „kissé más perspektívából látható, mint ahogy Isten megteremtette".

A pápa azt kérdezte a három amerikai, két orosz és az olasz űrhajóstól, hogy miben lelik a munkájukban a legnagyobb örömet. Bresnik azt válaszolta: „Az ember nem jöhet fel ide és nem láthatja a Föld leírhatatlan szépségét anélkül, hogy ne érintse meg a lelkét".

A pápa megkérdezte a legénységtől azt is, hogyan értelmezik Danténak azt a megállapítását, miszerint a szeretet mozgatja az univerzumot, írja az MTI.

Alekszander Miszurkin orosz űrhajós azt mondta, hogy az űrben olvasta Saint-Exupéry A kis herceg című regényét, és megragadta, ahogyan a kisfiú a szeretetet értelmezi. „A szeretet ad erőt ahhoz, hogy valaki másért odaadjuk az életünket" – mondta az orosz űrhajós.

Rovatok