Index Vakbarát Hírportál

Teljes mellszélességgel kiállt a drónok mellett Trump

2017. október 26., csütörtök 08:57

A Fehér Ház közleményben (President Donald J. Trump is Making American Aviation Great Again) jelentette be szerdán: kísérleti jelleggel új drónprogramot (Integration Pilot Program) indítanak annak érdekében, hogy a pilóta nélküli repülőgépek légügyi integrációját felgyorsítsák, az elavult légtérbiztonsági szabályozást frissítsék, egyben tesztelve, hogy a drónokat a gazdaság mely területein lehetne alkalmazni. A közlemény szerint a mezőgazdaságban, a gyorssegélyek és gyógyszerek célba juttatásában, különféle áruk házhoz szállításában, sőt akár az utasszállításban is felhasználhatnák.

A program keretén belül külön innovációs zónákat hoznának létre, ahol az új dróntechnológiákat tesztelhetnék a vállalkozások. A Fehér Ház által bejelentett kísérleti program éjszakai drónszolgáltatások megindítását is tervezi. Ez az internetes kereskedelemmel foglalkozó olyan nagy cégek számára teremtene óriási szállítási lehetőségeket, mint például az Amazon vagy az Alphabet.

A közlemény szerint jelenleg több mint egymillió regisztrált dróntulajdonost tartanak számon Amerikában és 2021-re megötszöröződik a kereskedelmi célú drónok száma az Egyesült Államokban. A kísérleti program beindítása a közlekedési minisztérium feladata lesz, írja az MTI. A tárcának tanulmányoznia kell és szükség esetén ki is kell dolgoznia azokat a módszereket, amelyekkel elkerülhetők az ütközések. Elaine Chao miniszter kijelentette: ha a drónok alkalmazását ki lehet terjeszteni a gazdaság több területére, és a módszer beválik, akkor ez akár 100 ezer új munkahely teremtését is lehetővé teszi, és kevesebb mint egy évtized alatt 82 milliárd dolláros hasznot hozna.

Rovatok