Index Vakbarát Hírportál

Minek nekünk Kormányzati Adattrezor?

2017. november 2., csütörtök 13:48

A hvg.hu megszerzett egy még nem nyilvános dokumentumot, ami egy Kormányzati Adattrezor létrehozásáról szól. Noha a dokumentum fejléce szerint ez csak egy kormányrendelet előkészítése, és nem a kormány hivatalos álláspontja, jól mutatja, hogy mi várható az elektronikus ügyintézésben 2018 januárjától.

A rendszer lényege, hogy a papíralapú működésről a kormány átállna az e-ügyintézésre; az elektronikus ügyintézésről szóló 2015-ös törvényben 2018-at adták meg bevezetési céldátumként. A terv szerint a kormány egy gigantikus központi adatbankot hozna lére, ahol egy helyen lenne összegyűjtve és archiválva az összes keletkező elektronikus adat.

Az előterjesztés szerint ez lenne az elmúlt időszak legnagyobb és legdrágább informatikai projektje. A tízmilliárdos beruházás koncepciója szerint a Kormányzati Adattrezor nem egy mentési pont lenne, hanem valódi adattrezor: gyakran töltenék fel adatokkal, de csak különleges esetekben, szigorúan ellenőrzött módon lehetne hozzáférni.

A hvg.hu által megkeresett szakértők szerint egy ilyen beruházás költségei méregdrágák lennének; ezt csak a legnagyobb cégek engedhetik meg maguknak. Épp ezért jelentene komoly megbízást bármelyik kivitelezőnek, de az előterjesztés szerint a projektet mentesítenék a közbeszerzés szabályai alól.

(Hvg.hu)

Rovatok