Index Vakbarát Hírportál

Miért támadnak a hekkerek galériákat?

2017. november 3., péntek 12:01

Egy hekkercsoport hamis emailekkel próbált csőbe húzni több művészeti galériát. A támadók feltörték egy műkereskedő email-fiókját, és számlamásolatokat küldtek a vásárlóknak, miután megváltoztatták rajta a bankszámlaszámot. A csalók figyelték a kimenő emailforgalmat a galériákból, majd eltérítették a számlákat és meghamisították őket.

Az ügyben több londoni és amerikai művészeti galéria is érintett. A műkereskedőket figyelmeztették, hogy legyenek óvatosak.

A londoni Rosenfeld Porcini galéria tulajdonosai egy műkincs eladása után jártak pórul. Hét-nyolc órával a számla kiküldése után a vásárló kapott egy emailt, hogy rossz pénznemet adtak meg a számlázásnál, és legyen szíves egy másik számlára átutalni a pénzt. A galéria most tárgyalásokat folytat a bankkal, hogy megpróbálják visszaszerezni a pénzt.

Egy másik galéria azt nyilatkozta az Art Newspapernek, hogy a csalók több százezer fontot zsebelhettek be ezzel a módszerrel. A Simon Lee galéria már figyelmeztette a vásárlóit, hogy ne dőljenek be a trükknek, és hogy telefonon erősítsenek meg minden tranzakciót.

(BBC News | Art Newspaper)

Rovatok