Index Vakbarát Hírportál

Offshore-botrány: az Apple titokban Jersey szigetére költöztette egyes részlegeit

2017. november 6., hétfő 22:53

Az Apple is érintett a vasárnap kiszivárgott 13,4 millió aktából álló, Paradise-iratok néven elhíresült, offshore-ügyekkel foglalkozó adathalmazban, derült ki a BBC hétfő esti közléséből. Az iratok feldolgozásában világszerte 96 sajtó- és médiacég, így a BBC Panorama című műsorának munkatársai vesznek részt.

Ők akadtak rá, hogy az Apple adókötelezettségeinek minimalizálása céljából egyes kulcsfontosságú gazdálkodási egységeit Jersey szigetére telepítette át.

Az Apple Írországban kiépített struktúrái a BBC vizsgálata szerint adórezidensi szempontból - a 2013-ban kezdett ír adójogi reformig - gyakorlatilag "hontalanná" tették a céget, és így az amerikai konglomerátum a külföldön realizált nyereségek után ritkán fizetett 5 százaléknál magasabb adót, de egyes években a 2 százalékot sem érte el a vállalat külföldi adóterhe, írja az MTI.

Az Európai Bizottság számításai szerint volt olyan év, amelyben az egyik írországi Apple-érdekeltség mindössze 0,005 százalék adót fizetett.

A BBC által vizsgált akták tanúsága szerint 2014 márciusában az Apple jogtanácsosai kérdőívet küldtek a Bermuda szigetcsoporton bejegyzett, offshore pénzügyekre szakosodott Appleby ügyvédi irodának - ahonnan a most kiszivárogtatott dokumentumok zöme származik -, aziránt érdeklődve, hogy egyes offshore helyszínektől milyen adóelőnyök remélhetők. A céget a Brit Virgin-szigetek, Bermuda, a Kajmán-szigetek, Mauritius, a Man-sziget, valamint Jersey és Guernsey érdekelte, végül Jersey mellett döntöttek, ahol a társasági adó az odatelepülő külföldi cégek számára zéró százalék.

A Paradise-dokumentumok szerint az Apple két kulcsfontosságú írországi érdekeltsége, az Apple Operations International (AOI) - amely a cég külföldön tartott 252 milliárd dollárnyi készpénztartalékának nagy részét kezeli -, és a nemzetközi értékesítésért felelős Apple Sales International (ASI) 2015 elején az Appleby Jerseyn működő irodájába telepítette vállalatvezetésének központját, és ez a helyzet legalább 2016 elejéig fennállt.

Rovatok