Index Vakbarát Hírportál

Atomok tűzijátékát észlelték a legfurcsább anyagban

2017. november 8., szerda 14:39

A fizika világának egyik legfurcsább szegletében találkozhatunk a Bose-Einstein kondenzátummal, amelyben az atomok egészen kiszámíthatatlan módon viselkednek. Egyszerre többféle halmazállapotot vehetnek fel, és úgy tűnhet, hogy negatív a tömegük.

Ebben a ketyvaszban elég gyakran megfigyelnek a fizikusok korábban ismeretlen jelenségeket, mint ahogy most is, amikor rájöttek, hogy a megfelelő körülmények közt a Bose-Einstein kondenzátumban mikroszkopikus tűzijáték veszi kezdetét. Persze a színeket utólag keverték ide a fizikusok, és így nem csak őket nyűgözi le a látvány.

A kutatók egyébként lehűtött cézium atomokat ejtettek csapdába egy 10 mikrométeres területen pár lézer segítségével, ebből lett a híres kondenzátum, amit oszcilláló mágneses mezőbe helyeztek. Pár ezredmásodperccel később tudták megfigyelni a tűzijátékra hasonlító jelenséget, amikor atomok kezdtek kiröpködni a rendszerből.

A láthatóvá vált minta a Nature-ben publikált tanulmányt jegyző Cheng Chin szerint a kvantum-fluktuációk felnagyítása, és ez a tűzijáték azt mutatja meg nekünk, hogy mi megy végbe a kvantumvilágban. 

Rovatok