Index Vakbarát Hírportál

Számítógépes hiba miatt ült öt hónappal többet egy férfi Amerikában

2017. november 13., hétfő 09:31

Számítógépes mentési hiba miatt öt hónappal tovább ült börtönben egy elítélt Louisville egyik börtönében, mert az intézmény informatikusa nem állt készen a rábízott feladatra – írja az USA Today kiadójához tartozó Courier Journal.

Az eredetileg komolyabb bűncselekményekkel vádolt, de végül csak enyhébb szabálysértésekben, köztük szexuális visszaélésben bűnösnek talált David Reyes egy év börtönbüntetést kapott, amely 2016. szeptember 25-én ért volna véget. A férfi azonban 2017. február 13-ig börtönben maradt, mert az intézmény informatikai rendszere azt jelezte, hogy a komolyabb bűncselemények vádjai élnek vele szemben.

Az ügyben lefolytatott vizsgálat kiderítette, hogy a büntetés-végrehajtási intézmény munkatársai tudtak a számítógépes rendszerük adatmentési hibáiról, és emailben figyelmeztetést adtak ki, hogy mindenki ellenőrizze a bevitt adatokat.

Emberi mulasztás is történt, a Reyes ügyét kezelő Jacora Smith a nyomozóknak elismerte a tapasztalatlanságát és a figyelmetlenségét. Megállapították, hogy emiatt ült a kelleténél többet Reyes. Jacora Smith jelezte is a feletteseinek, hogy a 7 hetes betanítást nem tartotta elegendőnek, nem érezte magát felkészültnek a munkára, és javasolta a további képzést.

Reyes szerencsés volt, mert a családja ügyvédet tudott fogadni, de elképzelhető, hogy mások is hasonló okból maradtak tovább börtönben.

Rovatok