Index Vakbarát Hírportál

Hidrogénkutas hálózat épül az USA-ban

2017. november 16., csütörtök 10:40

A kamionok Teslájaként írtunk nemrég a Nikola Motor vállalatról, amely a legfrissebb tervei szerint hidrogénnel meghajtott kamionokat akar piacra dobni. A járművek működtetéséhez azonban töltőállomások kellenek, és ennek kiépítéséről kötött most szerződést a Nikola a hidrogéniparban közel egy évszázados tapasztalattal rendelkező norvég Nel nevű céggel.

Elsőként két demóállomást épít ki a Nel, hogy legyen hol tölteni a Nikola kamionjait, de a tervek összesen tizenhat óriási hidrogénkútról szólnak. Ezeken az állomásokon eleinte 8 tonna hidrogént fognak előállítani naponta, és ezt akár 32 tonnáig bővíteni lehet majd. Mindegyik állomásokon 4 tonnányi extra tartalék lesz.

Hidrogénnel működő autókat is fel lehet majd tölteni.

A Nikola kamionjai várhatóan 50-75 kilogramm hidrogént fognak elfogyasztani naponta – írja a vállalat közleménye. Fontos megjegyezni, hogy a kamionjaira már tavaly hétezer foglalás érkezett, szóval szépen fog fogyni a hidrogén, ha egyszer beindul a biznisz.

Erre azonban még pár évet várni kell, a emóállomások valamikor 2018 második felére készülnek el, és a kamionok megjelenési ideje is homályos egyelőre.

Az viszont biztató, hogy a Nikola, szeretné megújulókkal, azaz szél-, nap- vagy vízenergia felhasználásával előállítani a hidrogént, ahol csak lehet, hogy minél inkább a nulla felé közelítsen az infrastruktúra széndioxid-kibocsátási értéke.   

Rovatok